Gemeente Oldambt


Kunstproject Studio Seguénte naar Winschoten

Kunstenaar op poten
Van 17 t/m 24 maart 2011 is beeldend kunstenaar Dirk Hakze met zijn mobiele atelier in het Rosarium in Winschoten te aanschouwen. Bezoekers kunnen de kunstenaar iedere dag van de buitenkant door het venster aan het werk zien. Hier hangen tevens enige koptelefoons om de muziek waarop Hakze werkt te kunnen beluisteren.

Het project `Studio Seguénte' is een variant op het zeer succesvolle panoramaproject `The Colors of Music'. Het gaat hier om een object, wat als een mobiel atelier wordt gebruikt, waarmee hij dit jaar rondreist door Noord-Nederland.

Zwevend atelier
Het atelier dat in het Rosarium neerstrijkt is een constructie op poten. Het object is aan de buitenkant wit geschilderd, de binnenkant is rood. Van enige afstand gezien lijkt het boven het landschap te zweven.

Studio en muziek
In de studio worden iedere dag kleine schilderijen vervaardigd met afmetingen van dertig bij tachtig centimeter. Deze maatvoering is een verkleinde verhouding, die ook door de Grieken is gebruikt voor het grondvlak van het Parthenon in Athene. Ook nu is de inspiratiebron klassieke muziek in combinatie met omgevingsgeluiden waar de studio staat opgesteld. De muziek die de kunstenaar voor dit rondreizende project gebruikt, zijn de Nocturnes van de franse componist Frédéric Chopin (1810-1849).

Doel van het project
Hakze wil met dit project de laat-romantische en hedendaagse muziek in de schilderkunst integreren. Binnen het project wordt onderzoek gedaan om muziek in kleurenlagen te vangen. Als Hakze een klank hoort, ziet hij een kleur. Dit neurologische fenomeen wordt ook wel synesthesie genoemd. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de interfererende werking van de kleuren van de schilderijen ten opzichte van de rode binnenruimte.

Gemeente Oldambt, 7 maart 2011