Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie drs. J. Meuer

Titel proefschrift
Configurations of Inter-firm Relations in Management Innovation
---

Promotors:
Prof.dr. B. Krug

---

Datum
17 maart 2011 15:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

Chinese biofarmaceutische industrie levert innovatieve managementinstrumenten

Terwijl de wereldwijde biofarmaceutische sector economisch gezien achterblijft in prestaties, ontwikkelt de sector in China wel innovatieve managementinstrumenten. In zijn proefschrift Configurations of Inter-Firm Relations in Management Innovation: A Study in China's Biopharmaceutical Industry stelt Johannes Meuer dat de situatie binnen de biofarmaceutische sector in China uniek is. Dit komt door de snel veranderende institutionele infrastructuur, het grote aantal organisaties en hun diversiteit, en hun intensieve wederzijdse afhankelijkheid voor toegang tot unieke wetenschappelijke competenties. Daardoor zijn bedrijven geneigd te experimenteren met nieuwe managementmethoden. Meuer promoveert op donderdag 17 maart 2011 om 15.30 uur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wereldwijd zijn de teleurstellende prestaties te wijten aan het gebrek aan geschikte managementinstrumenten die de beschikbare wetenschappelijke aanpak optimaal benutten, aldus experts. Meuer biedt een analyse van de situatie. Zijn conclusie is dat door het kanaliseren van kennis tussen bedrijven, nieuwe en innovatieve managementinstrumenten worden ontwikkeld en ingevoerd. Deze instrumenten, zoals nieuwe trainingsprogramma's, nieuwe organisatiestructuren, nieuwe financiële instrumenten en nieuwe manieren voor het inzetten van bestaande bedrijfsmiddelen kunnen in de nabije toekomst wellicht dienen als model voor de wereldwijde biofarmaceutische sector.

Het onderzoeksproject voor de PhD-titel van Meuer wordt uitgevoerd binnen het Erasmus Doctoraal Programma in Business & Management, georganiseerd door ERIM. Het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan Erasmus University Rotterdam.

Over de auteur:
Johannes Meuer (Duitsland, 1978) studeerde International Business aan het ISM Dortmund, waar hij zijn diploma behaalde in 2003. Tijdens zijn eerste jaar nam hij deel in het uitwisselingsprogramma met EBS Madrid en deed een stage bij Roche Diagnostics in Barcelona en bij Rödl & Partner in Keulen en Budapest. Van 2003 tot 2005 studeerde Johannes aan de China Europe International Business School in Shanghai (CEIBS) en aan Corvinus University Budapest (CUB) waar hij zijn M.Sc. graad in International Economics behaalde. In september 2005 startte Johannes in het ERIM PhD programma binnen de afdeling Organisation and Personnel Management aan Erasmus University. Onder toezicht van Prof.dr. Barbara Krug voerde hij veldonderzoek uit in China in 2007 en 2008, waarbij bedrijven in de farmaceutische industrie geïnterviewd werden voor zijn proefschrift. Begin 2009, tijdens een onderzoeksbezoek van drie maanden, nam hij deel aan een training in vergelijkende analyse en 'Set-Theoretic' methoden van Prof.dr. Peer Fiss aan de USC Marhall Business School in Los Angeles.