Gemeente Bernheze


Dag van de Leerplicht

Leerplichtambtenaren bezoeken ROC de Leijgraaf

Alle jongeren moeten de kans hebben een goede opleiding te volgen. Om dit te waarborgen is er de leer- en kwalificatieplicht. Tijdens de dag van de leerplicht op donderdag 17 maart staan het RBL BNO en ROC de Leijgraaf hierbij stil. Leerplichtambtenaren bezoeken die dag het ROC de Leijgraaf in Oss, Veghel en Cuijk. Tijdens de pauze en in een aantal klassen vertellen ze leerlingen over het belang van de leer- en kwalificatieplicht en dat ze gemist worden als ze een dag niet op school zijn.

Het ROC heeft actief meegedacht over de invulling van deze leerplichtdag.

Gezamenlijk belang
De leerplichtambtenaar heeft hetzelfde doel voor ogen als een docent: de zorg voor een leerling en alles in het werk stellen om het behalen van een diploma mogelijk te maken. Bij leerlingen kunnen er gedurende hun schoolloopbaan situaties ontstaan, die het volgen van onderwijs lastig maken. Schoolverzuim is vaak het eerste signaal dat er problemen zijn. Veelvuldig verzuim kan leiden tot voortijdig schoolverlaten. Hierbij kan het inschakelen van een leerplichtambtenaar zeer nuttig zijn. Door vanuit een andere positie naar het probleem te kijken, kan de leerplichtambtenaar meehelpen het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Leer- en kwalificatieplicht
o Van 5 tot 16 jaar is ieder kind leerplichtig. o Vanaf 16 tot 18 jaar moeten jongeren een startkwalificatie behalen. Dit is een havo, vwo of MBO niveau 2 diploma.
o Tot 23 jaar worden jongeren zonder startkwalificatie gemeld bij het Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC), onderdeel RBL BNO. De RMC-trajectbegeleiders nemen met deze jongeren contact op en proberen hen weer toe te leiden naar een geschikte opleiding.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35