Gemeente Den Helder

Dag van de Leerplicht 2011-03-11

Logo Leren in de Kop Donderdag 17 maart is het de Dag van de Leerplicht. Leerlingen, ouders en leerkrachten staan dan stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Wethouder Wiltrude Turnhout-van den Bosch deelt op die dag, samen met leerplichtambtenaren van onze gemeente, de Spijbelkrant uit aan examenklassen van het Beroepsonderwijs aan Zee en Mavo aan Zee.

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Het thema is: School? Bekijk 't...eens anders! Dit jaar kozen de gemeenten uit de regio Kop van Noord Holland er voor om leerlingen te informeren over het belang van het volgen van een opleiding en hen te waarschuwen voor spijbelen. Spijbelen is vaak een signaal dat het "niet goed gaat op school" en kan leiden tot schooluitval, het zogenaamde voortijdig schoolverlaten.

De overheid wil dit heel graag voorkomen. Gemeenten werken met de scholen samen om bij spijbelen snel in te grijpen. En door middel van gesprekken jongeren er van te overtuigen dat spijbelgedrag niet geaccepteerd wordt. Blijkt tijdens deze gesprekken dat de jongere spijbelt door specifieke problematiek, dan wordt gezamenlijk bekeken hoe deze problematiek moet worden opgelost. Bijvoorbeeld door inzet van hulpverlening.

De gemeente Den Helder zal op 17 maart examenkandidaten van het Voortgezet onderwijs en de leerplichtigen van het Middelbaar Beroepsonderwijs informeren over de risico's en ongewenstheid van spijbelen door middel van de Spijbelkrant. Deze wordt aan jongeren op school overhandigd. De decaan zal hierbij het onderwerp in de klas aansnijden.

Om het belang hiervan te onderstrepen zal ook de wethouder van Onderwijs en Jeugd, mevrouw Wiltrude Turnhout-van den Bosch samen met leerplichtambtenaren in de examenklassen van het VMBO en Mavo op deze dag de spijbelkrant persoonlijk uitdelen en hierbij een interactieve les geven over het onderwerp school, carrière en natuurlijk de risico 's van het spijbelen. Ook worden de examenklanten gewezen op het feit dat velen van hen nog steeds kwalificatieplichtig zijn, ook al hebben ze net een diploma gehaald.

De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Dit is een Havo/Vwo diploma of MBO niveau 2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Wilt u meer weten over leerplicht, bezoek dan de website www.lerenindekop.nl.