Gemeente Gaasterlân-Sleat


Dag van de Leerplicht Zuidwest Friesland

dag van de leerplicht

Op donderdag 17 maart vieren we voor de achtste keer de Dag van de Leerplicht. Tijdens deze dag staan we samen stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Zo maak je met een diploma op zak straks meer kans op een leuke en passende baan. Om zoveel mogelijk leerlingen en hun ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

Dag van de leerplicht Zuidwest Friesland
Dit jaar heeft de regio Zuidwest Friesland gekozen voor het thema verlof onder schooltijd. Wanneer en in welke situaties kunnen ouders vakantie of extra verlof aanvragen? Wat zijn de uitzonderingen en wanneer is er sprake van luxeverzuim? In een rollenspel onder begeleiding van acteurs gaan leerkrachten en leerplichtambtenaren gezamenlijk in op deze vragen en praktijksituaties rondom dit thema.

Een vrije dag of extra verlof in een notendop
Wij kunnen goed voorstellen dat u als ouder hierover ook vragen heeft, hieronder vindt u in een notendop de regels voor verlof onder schooltijd.

Een vrije dag of extra verlof
Mag alleen in bijzondere situaties, zoals:

- een verhuizing

- een huwelijk, jubileum, ernstige ziekte of overlijden van een naast familielid

- een speciaal beroep, dat het onmogelijk maakt om in de schoolvakanties op vakantie te gaan

- het voldoen aan religieuze verplichtingen.

Waar aan te vragen?
Bij de directeur van de school. Schriftelijk en als het kan 8 weken van te voren.

Tot wanneer ben je leerplichtig?
De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf vijf jaar tot 18 jaar, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo, vwo, of mbo niveau 2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om een diploma te halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroot je de kans op een leuke en passende baan.

Vragen?
Heeft u vragen over de leerplicht dan kunt u contact opnemen met Merije Brehen op telefoonnummer (0514) 60 81 47 of via de mail.