Gemeente Eindhoven

Schoolbezoek PSV Jongerenteam tijdens Dag van de Leerplicht

Donderdag 17 maart is de landelijke Dag van de Leerplicht. In Eindhoven wordt deze dag aangegrepen om de samenwerking tussen `leerplicht' en het PSV Jongerenteam te starten. Het jongerenteam bestaat uit jongeren die vroegtijdig gestopt zijn met school, maar inmiddels bij het ROC weer een opleiding volgen. Zij kunnen uit eigen ervaring andere jongeren motiveren in hun schoolloopbaan. Het PSV Jongerenteam bezoekt tijdens de dag van de Leerplicht de Heliconopleiding (Groenschool) aan de Locatellistraat 5.

Het PSV Jongerenteam is opgericht in maart 2010 en heeft als doel het terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters. Het team is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het ministerie van OC&W, ROC Eindhoven, PSV en Gemeente Eindhoven. Deze jongeren hebben door uiteenlopende redenen hun school voortijdig verlaten, bijvoorbeeld door criminaliteit, ziekte of zorg voor ouders. Op dit moment volgen ze allen met succes een opleiding aan het ROC. Zij zijn in staat om andere jongeren, door hun persoonlijke verhalen en ervaringen, te stimuleren om niet dezelfde fouten te maken. Dit doen ze tijdens een 2 uur durende workshop op scholen.

Samenwerking Jongerenteam en leerplicht

Het bezoek aan de Heliconopleiding tijdens de dag van de Leerplicht is een eerste gezamenlijke activiteit van het PSV Jongerenteam en bureau Leerplicht van de gemeente Eindhoven. De komende maanden zullen meerdere scholen in Eindhoven en de regio bezocht gaan worden.

Over leerplicht

De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

De Dag van de Leerplicht wil leerplicht op een positieve manier onder de aandacht brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. Dit jaar met het thema: School? Bekijk 't eens...anders!