Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie drs. T. Markwat

Titel proefschrift
Extreme Dependence in Asset Markets Around the Globe
---

Promotors:
Prof.dr. D.J.C. van Dijk

---

Co-promotors:
Dr. H.J.W.G. Kole

Datum
17 maart 2011 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Extreme afhankelijkheid in financiële markten

Crashes in opkomende markten kunnen domino-effect hebben

Ten tijde van crises neemt de afhankelijkheid tussen financiële markten extreme vormen aan. Hierdoor hebben aandelenmarkten de neiging tegelijkertijd te crashen en hebben investeerders minder mogelijkheden diversificatie, juist wanneer deze het meest gewenst is. Dit stelt Thijs Markwat in zijn proefschrift Extreme Dependence in Asset Markets Around the Globe. Houd aandelenrendementen in opkomende markten in de gaten, aldus de promovendus, want crashes hebben een domino-effect naar Noord-Amerika en West-Europa. Markwat promoveert donderdag 17 maart 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Markwat onderzocht de afhankelijkheid tussen grote negatieve rendementen op verschillende aandelenmarkten. De afhankelijkheid tussen minder grote rendementen, zowel positieve als negatieve, is doorgaans lager dan dat van grote rendementen. Centraal staat de sterke afhankelijkheid tussen extreem grote rendementen: extreme afhankelijkheid. Wanneer markten meer geïntegreerd raken, neemt de extreme afhankelijkheid tussen deze markten toe. De kans dat de aandelenmarkten in de VS, Europa, Latijns-Amerika en Azië allen binnen dezelfde week crashen is 15 keer zo groot als in de periode 1992-2010. Afhankelijkheid vertoont een hoge mate van tijdsvariatie. Het negeren leidt tot verkeerde inschattingen van risicomaatstaven.

ERIM
Het onderzoek van Thijs Markwat is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl