Gemeente Kollumerland

De andere kant van de leerplicht

Op donderdag 17 maart vindt de Dag van de Leerplicht plaats. Ook dit jaar is het thema School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht wordt er stilgestaan bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in. Regio Friesland Noord en regio de Friese Wouden slaan de handen ineen bij het organiseren van deze dag.

Lesbrief
Regio Friesland Noord en regio de Friese Wouden hebben gezamenlijk een lesbrief ontwikkeld waar vijf opdrachten in staan. De leerkracht kan zelf kiezen welke en hoeveel opdrachten er worden uitgevoerd. Dit varieert van het ontmaskeren van een mystery guest tot een ochtendritueel race. De activiteiten in de lesbrief helpen om de leerlingen van groep 7 en 8 bewust te maken van het recht op onderwijs en het belang van een diploma.

Over de Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en brancheorganisatie Ingrado, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten.

De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.

Wethouder
Wethouder Schaafstal zal donderdagochtend op de cbs 't Oegh in Munnekezijl en cbs De Wegwijzer in Kollumerpomp op een leuke manier aandacht geven aan de dag van de leerplicht. De combinatiegroepen 6/7/8/ worden getest op hun kennis over de leerplicht via het spel "Petje op petje af".


---

---
Algemene informatie over de Dag van de Leerplicht kunt u opvragen bij Lutske Wijma, leerplichtambtenaar gemeente Kollumerland c.a. U kunt dit doen per e-mail l.wijma@kollumerland.nl of telefonisch 0511- 458809.

Contactgegevens

Van Limburg Stirumweg 18
9291 KB Kollum
Postbus 13, 9290 AA Kollum
T: (0511) 45 88 88 en 14 0511
F: (0511) 45 88 46
E: gemeente@kollumerland.nl