Gemeente Twenterand


Twenterand en Almelo brengen werkbezoek aan XXTrail

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt doen werkervaring op Op donderdag 17 maart brengen wethouder Binnenmars van Twenterand en wethouder Kuik van Almelo een werkbezoek aan het bedrijf XXTrail in Geesteren. XXTrail is gericht op trailerbouw en biedt cliënten met afstand tot de arbeidsmarkt van de gemeenten Almelo en Twenterand een leerwerkomgeving.

Het doel van dit project is om het bedrijfsleven meer te betrekken bij de ontwikkeling van cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zodat de cliënten makkelijker terug kunnen keren naar regulier werk. De gemeenten Twenterand en Almelo leveren vooraf gescreende cliënten aan XXTrail die met behoud van uitkering deelnemen aan werkactiviteiten. Belangrijk is hierbij dat de cliënt terugkeert naar de reguliere arbeidsmarkt of actief is in andere vormen van participatie binnen de gemeenschap.

XXTrail
XXTrail wil via het bieden van een leerwerkomgeving voor cliënten invulling geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. XXTrail biedt cliënten lichte productiewerkzaamheden gericht op trailerbouw met als doel (duurzame) uitstroom naar regulier werk. Verder beschikt XXTrail over een netwerk binnen het regionale bedrijfsleven, waardoor geschikte cliënten een grotere kans maken om door te groeien binnen de reguliere arbeidsmarkt.

Aanvankelijk zou XXTrail de productie naar het buitenland verplaatsen. Vanuit kostenbewustzijn en vanuit maatschappelijke betrokkenheid heeft XXTrail besloten haar bedrijfsprocessen zo aan te passen dat én productie gemaakt wordt én mensen opnieuw arbeidsritme op kunnen doen met als gevolg dat ze door kunnen stromen naar regulier werk. Op deze manier wordt een etalage gecreëerd waar werkgevers in de praktijk kunnen zien hoe de mensen het doen wat betreft ziekteverzuim en productiviteit. Het productieproces wordt aangepast aan de mogelijkheden van de betrokken medewerker, er is dus werk voor iedereen. Dit geeft de gemeenten de mogelijkheid om in de praktijk te zien wat mensen wel en niet kunnen. Vaak is de stap van niets doen naar een reguliere baan te groot voor mensen die in een bijstandsituatie zitten. Mensen leven op doordat ze een werkplek krijgen, ze hebben collega's en ze krijgen waardering voor wat ze doen. Door werkritme op te doen bij XXTrail krijgen ze de kans om door te stromen naar regulier werk. Het werk bij XXTrail is daarom een ideale tussenstap voor deze mensen.