Vestia



16-3-2011

Aftrap Woonfoyer HTO

---

Op donderdag 17 maart om 15.00 uur is aan de Rijswijkseweg 340 de officiële aftrap van Woonfoyer HTO in aanwezigheid van wethouders Henk Kool van Sociale Zaken en Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

ROC Mondriaan, JIT en Vestia
Woonfoyer HTO is speciaal bedoeld voor studenten van ROC Mondriaan die door deze vorm van begeleid zelfstandig wonen een extra steuntje in de rug krijgen om hun startkwalificatie te behalen. Woonfoyer HTO is het resultaat van goede samenwerking tussen Vestia Jong, het Jeugd Interventie Team (onderdeel Bureau Jeugdzorg Haaglanden) en ROC Mondriaan. Financiering is afkomstig uit de 'plusvoorziening', dit zijn tijdelijke rijksmiddelen die ingezet worden in de bestrijding van voortijdig schoolverlaten.

Steuntje in de rug
In het HTO-gebouw aan de Rijswijkseweg is een toren met daarin twintig kamers verdeeld over vier verdiepingen. Deze kamers worden ingezet voor het project Woonfoyer HTO. De Woonfoyer biedt begeleiding aan studenten ROC Mondriaan tussen de 18 en 24 jaar, die extra ondersteuning nodig hebben om hun leven op orde te krijgen, om zo zelfstandig te kunnen wonen en hun opleiding te volgen. De jongeren kunnen na een periode van maximaal anderhalf jaar geheel zelfstandig wonen. Ze huren voor een aangepast bedrag zelfstandige woonruimte via Vestia en zij delen per etage met elkaar een keuken en douche en toilet. De begeleiding van de jongeren wordt verzorgd door het JIT. Inmiddels zijn bijna alle woonruimtes in Woonfoyer HTO in gebruik genomen.

Problemen thuissituatie
Soms wil en kan een jongere prima leren, maar zijn er andere omstandigheden in de leefsituatie die de schoolcarrière bemoeilijken. Vaak hebben die omstandigheden te maken met huisvesting. Sommige jongeren wonen in een dermate turbulente gezinssituatie dat er van leren en slapen te weinig terecht komt, andere jongeren zijn thuis zwaar belast met de zorg voor andere gezinsleden.

Woonbegeleider JIT
Indien een student van ROC Mondriaan voldoet aan de aanmeldingscriteria dan wordt deze aangemeld bij het JIT. Na een uitgebreide intake volgt woningbezichtiging, wordt het huurcontract getekend en er wordt een begeleidingscontract opgesteld. Elke jongere krijgt een woonbegeleider van het JIT toegewezen, waarmee wekelijks contact is. Er worden afspraken gemaakt over de doelen waaraan de jongere wil werken. Dit betreft ondersteuning op verschillende leefgebieden waaronder financiën, vrienden, gezin en familie en vrijetijdsbesteding.

HTO-gebouw
Het Haags Tehuis voor Ongehuwden (HTO) is een markant gebouw op de hoek van de Laakkade, Noordpolderkade en de Asstraat en is gebouwd in 1925. Behalve als woonvoorziening voor met name alleenstaande heren waren in het gebouw ook voorzieningen gevestigd voor omwonenden zoals een badhuis en een restaurant. De meeste mensen hadden vroeger geen douche in huis, in het HTO kon men daarom voor een dubbeltje douchen. Thans is het gebouw in het bezit van woningcorporatie Vestia en wonen er vooral studenten.

*