Waterschap Dommel

sterk verbeterd

Ecologische situatie Neterselse loop sterk verbeterd

Publicatiedatum : 17 maart 2011

Waterschap De Dommel zorgt in Midden-Brabant voor schoon, voldoende en veilig water. De verbetering van de ecologische omstandigheden in en om de beken spelen hierbij een belangrijke rol. Samen met het GWL (Gemeenschappelijk Waterschaps Laboratorium) wordt regelmatig onderzoek uitgevoerd naar de ecologische gesteldheid van de beken. Uit recent onderzoek blijkt dat op twee locaties maar liefst drie zeldzame verschillende soorten Kokerjuffers zijn aangetroffen!

Onderzoek is belangrijk

Waterschap De Dommel en het GWL onderzoeken samen de kwaliteit van de macrofauna in en om de beken. Onlangs is de Neterselse loop op vier verschillende locaties geïnventariseerd. Doel van het onderzoek is het bepalen van de huidige ecologische situatie. Het stroomgebied van de Neterselse Loop heeft in het kader van Natura 2000 de doelstelling "Natte Heide". In dit onderzoek zijn vier trajecten gekozen, om zo een duidelijk beeld van de hele Neterselse loop te krijgen. Hierbij werd speciaal gelet op de aanwezigheid van de zeer zeldzame kokerjuffer Oligostomis reticulata en andere bijzondere soorten, met name libellen en waterkevers.
De larve van Oligostomisreticulata
De larve van Oligostomisreticulata

Ernstig bedreigde soorten gevonden

De Oligostomis reticulata is binnen twee van de vier onderzochte trajecten gevonden. Deze kokerjuffer is een zeer zeldzame soort (niet meer terug gevonden sinds 1952), die op de Rode Lijst van Nederland als `ernstige bedreigd'staat. De huidige status van deze soort is `zeer zeldzaam/verdwenen'. Eind 2010 werd deze al aangetroffen in de Neterselse loop. Tijdens het huidige onderzoek zijn verder ook twee andere `zeldzame' en `vrij zeldzame' kokerjuffers aangetroffen: Limnephilus nigriceps en Limnephilus extricatus. Limnephilus nigriceps staat ook op de Rode Lijst van Nederland als "bedreigd". De laatste waarneming in Noord-Brabant is van 1980 (Higler, B. 2008).

De Neterselse loop

De Neterselse loop ligt in de Neterselse Heide ten noorden van de Kern Netersel in een bosrijke omgeving, met natuurlijke karakter en beheer. Deze loop is een bijzondere beek met een zeerhoge natuurwaarde, die leefgebied biedt aan zeer zeldzame soorten zoals Oligostomis reticulata en Limnephilus nigriceps. Omdat maatregelen zoals verandering in de hydrologie, maaien, kappen van bomen en schoonmaken van de bodem van de watergang kunnen deze soorten kunnen bedreigen, maakt Waterschap De Dommel hierover afspraken met o.a. Brabants landschap. Op deze manier werken we samen aan een verbetering van de ecologische situatie in Brabant.