GroenLinks
Implementatie SWIFT verloopt verontrustend

Donderdag 17 maart 2011, 09:45u - Judith Sargentini

BRUSSEL, 16 maart 2011 - De implementatie van het zogenaamde SWIFT akkoord, dat de uitwisseling van Europese bankgegevens met de VS mogelijk maakt, gaat helemaal mis. Dat is de conclusie van de raad die toeziet hoe Europol zijn werk uitvoert. De raad, die vandaag aan het Europees Parlement uitleg gaf, is uiterst kritisch over de rol van Europol en hoe één en ander verloopt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini ziet haar vrees van vorig jaar bevestigd in de conclusies van de raad en wil het akkoord van tafel.

Sargentini: "Overdracht van gegevens in bulk, overdracht van gegevens tussen Europese banken, het is werkelijk ongelofelijk wat er allemaal mis gaat. De raad van toezicht die de implementatie onderzocht geeft zelfs aan dat ze veel dingen niet konden controleren, omdat er bijvoorbeeld mondeling gegevensoverdracht plaatsvindt. Het nagaan of Europol zich aan zijn mandaat heeft gehouden is daardoor onmogelijk, laat staan de toetsing aan fundamentele vereisten zoals noodzakelijkheid en proportionaliteit. Wij waren tegen dit akkoord omdat wij niet overtuigd waren door de gedane toezeggingen: helaas terecht naar nu blijkt."

Sargentini is geschokt dat de zogenaamde 'data protection officer' van Europol aangeeft niet serieus genomen te worden. Behalve dat hij niet aanwezig is wanneer er mondeling gegevensoverdracht plaatsvindt, blijken zijn adviezen niet te worden overgenomen. "Het is zeer verontrustend als de persoon die moet toezien of de privacy van Europese burgers gewaarborgd is, zegt dat hij niet serieus wordt genomen door zijn baas," aldus Sargentini. Gevraagd naar het aantal overdrachten dat er tot nu toe plaatsvond gaf de raad aan dat het om miljoenen gegevens gaat. "De overdracht van zulke gegevens moet altijd onderworpen worden aan een rechterlijke toetsing. Zoals het hoort in een rechtsstaat, want het gaat om vragen over legaliteit, noodzakelijkheid en proportionaliteit. De raad geeft bovendien aan dat de rol van Europol warrig is. De enige conclusie die we nu kunnen trekken is dat het SWIFT akkoord onmiddellijk van tafel moet," aldus Sargentini.