GroenLinks
Privacy aantastend SWIFT-akkoord moet van tafel

GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini wil dat het SWIFT-akkoord zo snel mogelijk van tafel gaat. Het vorig jaar gesloten akkoord geeft de Verenigde Staten onder het mom van terrorismebestrijding inzicht in het Europese betalingsverkeer. Aanleiding zijn de conclusies van een toezichthoudende raad van woensdag waarin staat dat de uitwerking van het akkoord helemaal mis gaat en dat de privacy van Europeanen niet gewaarborgd is. De Groenen in het Europees Parlement stemden vorig jaar tegen het SWIFT-akkoord en zien nu hun vrees van vorig jaar voor aantasting van privacy bevestigd.

Er gaat van alles mis

Volgens de raad die toezicht moet houden op de implementatie van het SWIFT-akkoord door de Europese politieorganisatie Europol gaat er van alles mis. Zo krijgen de Amerikanen de gegevens in grote hoeveelheden overgedragen en worden ook gegevens van verkeer tussen Europese banken doorgesluisd.

"Het is ongelofelijk wat er allemaal misgaat bij zo'n gevoelig dossier", reageert Sargentini.

De raad van toezicht meldde bovendien dat ze veel zaken niet konden controleren, omdat de overdracht van gegevens mondeling gebeurde. Sargentini: "We kunnen hierdoor niet nagaan of Europol zich aan de regels houdt, laat staan dat we dat kunnen toetsen aan fundamentele eisen zoals noodzaak en proportionaliteit. Wij waren tegen dit akkoord omdat wij niet overtuigd waren door de gedane toezeggingen: helaas terecht naar nu blijkt."

Toezicht wordt niet serieus genomen

Sargentini is geschokt dat de 'data protection officer' van Europol aangeeft niet serieus genomen te worden. Behalve dat hij niet aanwezig is wanneer er mondeling gegevens worden doorgegeven, blijkt ook dat zijn adviezen niet worden overgenomen. "Het is zeer verontrustend dat de persoon die moet toezien of de privacy van Europese burgers gewaarborgd is, zegt dat hij niet serieus wordt genomen door zijn baas", aldus Sargentini.

Gevraagd naar het aantal overdrachten dat er tot nu toe plaatsvond gaf de toezichtraad aan dat het om miljoenen gegevens gaat. Sargentini vindt dat de rechter de overdracht van deze gegevens altijd eerst moet toetsen . "Zo hoort dat in een rechtsstaat, want het gaat om vragen over legaliteit, noodzakelijkheid en proportionaliteit." Tenslotte gaf de raad aan dat de rol van Europol in het SWIFT-akkoord zeer warrig is.

Sargentini: "De enige conclusie die we nu kunnen trekken is dat het SWIFT-akkoord onmiddellijk van tafel moet."