Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere ongerust over het geweld in Bahrein

Datum: 16 maart 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is ongerust over het recente geweld in Bahrein, dat riskeert de spanningen en intolerantie in het land verder te doen toenemen.

Steven Vanackere sluit zich aan bij de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Catherine Ashton, waarbij ze de verschillende partijen oproept tot terughoudendheid. De minister vraagt de ordetroepen zich te onthouden van overmatig geweld tegen manifestanten.

Minister Vanackere steunt het project van een politieke dialoog die zo ruim mogelijk door de regering van Bahrein met de oppositie moet gevoerd worden. Hij roept alle betrokken partijen op bij te dragen tot de hervatting van de dialoog met het oog op een resultaat dat een antwoord biedt op de verzuchtingen van het volk.

In het licht van de verslechtering van de veiligheidssituatie, raadt Buitenlandse Zaken tot nader order alle reizen naar Bahrein af. Landgenoten in Bahrein wiens aanwezigheid niet essentieel is, worden gevraagd te overwegen het land tijdelijk te verlaten.