Gemeente Zutphen

Nieuwe gasleiding Fort de Pol via Twentekanaal

Deze week wordt een nieuwe gasleiding aangelegd naar De Mars in Zutphen. De gasleiding vervangt de oude leiding die onder voormalige stortplaats Fort de Pol ligt. Voor de aansluiting op het Gelderse gasleidingnet maakt de nieuwe gasleiding een spectaculaire `duik' onder het Twentekanaal door.

Bij de herinrichting van Fort de Pol worden wordt een deel van het terrein verhoogd. Hier liggen momenteel twee gasleidingen van de Gasunie van zo'n veertig tot vijftig jaar oud. Omdat de oude leidingen waarschijnlijk niet bestand zijn tegen de druk die de verhoging met zich meebrengt, worden ze vervangen door een nieuwe gasleiding. De werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe gasleiding vinden plaats op grondgebied van het bedrijf GMB, gemeente Zutphen en gemeente Lochem.

aanleg gasleiding de Mars

Onder het kanaal
Op het noordelijke deel van Fort de Pol wordt door middel van een gestuurde boring naar de overzijde van het kanaal geboord. Dit traject is in totaal 600 meter lang en gaat op elf meter diepte onder de bodem van het kanaal door.

aanleiding gasleiding de Mars

gasleiding de mars

Bijzonder
Tijdens de werkzaamheden worden verschillende maatregelen getroffen om de kamsalamander te beschermen. Zo worden de bosjes waarin dit bijzondere dier woont, dusdanig afgeschermd met fijn gaas dat ze wel bij het water en niet bij de graafmachines kunnen komen.