Provincie Overijssel

Gerestaureerde Abdij Sion in Diepenveen opgeleverd

17 maart 2011

De restauratie van de Abdij Sion in Diepenveen is klaar. Donderdag 17 maart plaatsten gedeputeerde Ranter van de provincie Overijssel en architect Boerman uit Steenderen gezamenlijk de laatste haan op een van de torens van de abdij. Daarna werd de abdij overgedragen aan de broeders.

Grootste project Overijssels restauratieprogramma klaar

De restauratie van de abdij is het grootste project van 37 rijksmonumenten die de afgelopen twee jaar met provinciaal geld zijn gerestaureerd. Veel restauraties zijn al afgerond; dit voorjaar volgt nog een aantal opleveringen.

De abdij is grondig onder handen genomen: zowel de kerk, de kapittelzaal als de koorgang zijn opgeknapt. Het voeg- en metselwerk is hersteld, evenals de houtconstructie van daken en vloeren. Tevens is de dakbedenking (voornamelijk leisteen) onder handen genomen. De totale kosten bedragen 3 miljoen euro, waarvan de provincie het grootste deel heeft betaald. Eerder is al het poortgebouw van de abdij gerestaureerd.

Erfgoed bewaren vppr toekomst

Abdij Sion is een van de 37 rijksmonumenten die de afgelopen twee jaar versneld zijn gerestaureerd. De provincie investeert ruim zestien miljoen euro (op een totale investering van 23 miljoen euro) in het versneld opknappen van erfgoed. De regeling is in het leven geroepen om het efgoed te bewaren voor de toekomst, en een impuls te geven aan de economie tijdens de recessie. Voorwaarden waren dat de gehele restauratieachterstand van de monumenten in een keer zou worden weggewerkt, en dat de werkzaamheden uiterlijk 1 maart 2010 zouden beginnen. Omgerekend hebben de 37 projecten ongeveer 225 manjaren aan werkgelegenheid opgeleverd.

Werkervaringsproject voor jongeren

Jongeren speelden een bijzondere rol tijdens de restauratieprojecten. Via de stichting RIBO (scholing, restauratie en innovatie in de bouw in Overijssel) konden leerlingen die een restauratievakopleiding volgen in zeker 24 projecten werkervaring opdoen.

Binnenkort zijn alle monumenten te bekijken via www.overijsselrestaureert.nl/.