D66

donderdag 17 maart 2011

D66: Initiatief `Uit Vrije Wil' verdient passend politiek vervolg

"Een belangrijk signaal aan de politiek", zo noemt D66-leider Alexander Pechtold het boek `Uit Vrije Wil. Waardig sterven op hoge leeftijd', dat gisteren door leden van de initiatiefgroep uit Vrije Wil werd gepubliceerd. Pechtold was gisteren met Kamerleden van andere partijen aanwezig bij de presentatie van het boek. Pechtold: "We moeten de komende jaren gebruiken om het debat over dit thema in maatschappij en politiek diepgaand en in alle rust te voeren. D66 deelt met de initiatiefnemers dat ieder individu uiteindelijk de vrijheid moet hebben om zelf te bepalen op welke wijze hij of zij wil sterven."

Zelfbeschikkingsrecht

Het burgerinitiatief `Uit Vrije Wil' wil stervenshulp voor oude mensen die hun leven voltooid achten en op een waardige manier willen sterven, mogelijk maken. D66-Kamerlid Pia Dijkstra, woordvoerder Volksgezondheid, vindt een zorgvuldig debat van groot belang: "Uitgangspunt voor D66 is dat ieder individu uiteindelijk over zijn of haar eigen leven gaat. Dat zelfbeschikkingsrecht houdt niet plotseling op als het over de dood gaat."

Wetsvoorstel

Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Dijkstra: "D66 trekt graag samen met andere partijen op om dit burgerinitiatief een passend vervolg te geven. Hoewel nog vele vragen beantwoord moeten worden, staan wij in beginsel positief tegenover het voorstel."