Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Incident met MILAN-raketten tekenend voor besparingspolitiek Belgisch leger

Incident met MILAN-raketten tekenend voor besparingspolitiek Belgisch leger

klok 16 maart 2011

De telegeleide antitankraketten van het type MILAN 2 zijn tijdens trainingen en gevechtsituaties een gevaar voor onze militairen. Dat gaf minister van Defensie De Crem vandaag toe aan N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans. Tijdens oefeningen op de basis van Bergen-Hohne deed zich een ernstig ongeval voor, met gewonden. De raketten zijn buiten gebruik gesteld, zullen worden vernietigd én ze moeten worden vervangen. Voor Grosemans is deze problematiek een gevolg van de forse besparingen op Defensie.

Defensie kocht in 1976 1.800 MILAN-missiles voor 20 miljoen euro. De kwaliteit van de 35 jaar oude tuigen voldoet intussen niet meer aan de veiligheidsvoorschriften. Het kruit dat de voortstuwing verzorgt, kan door veroudering afbrokkelen en ontbranden, zodat de raket oncontroleerbaar wordt.

Vernietigen voor 140.000 euro De raketten zullen nu worden vernietigd. Dat kost 140.000 euro. Er zouden geen risico's zijn op het vlak van stockage. Tot de vernietiging volgend jaar blijven ze opgeslagen in de munitiebunkers van defensie.

Karolien Grosemans: "De MILAN is tekenend voor de problemen waar defensie mee kampt. De besparingen blokkeren de investeringsplannen. We mogen niet spelen met de veiligheid van onze militairen door roofbouw te plegen op de kwaliteit van het materiaal waar ze mee moeten werken."

Minister De Crem zei tijdens de commissiezitting dat er tijdens deze legislatuur geen ruimte is voor extra investeringen. Maar op termijn moet Defensie op zoek gaan naar een wapensysteem om de MILAN te vervangen. Dat zou pas kunnen vanaf 2016. Grosemans hoopt dat dit geen invloed zal hebben op de operationele activiteit van het Belgisch leger. Auteur(s): Karolien Grosemans, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be