Gemeente Coevorden

Gemeente in gesprek over accommodaties

donderdag 17 maart 2011

De gemeente ging deze week in gesprek met de deelgebiedscommissies en de verenigingen voor plaatselijk belang over de gemeentelijke accommodaties. De gemeente besprak met deze organisaties de uitgangspunten op basis waarvan keuzes worden gemaakt.

Met gemeentelijke accommodaties worden accommodaties bedoeld die gebruikt worden om gemeentelijke doelstellingen te realiseren. Denk aan dorpshuizen, sportvelden, sporthallen, zwembaden, scholen en speelplaatsen. Mede door de gemeentelijke herindeling is er in het beheer van accommodaties verschil ontstaan in de regelingen, afspraken, tarieven en kosten. De gemeente gaat hier eenheid in aanbrengen zodat het beheer efficiënter en tegen lagere kosten kan worden uitgevoerd.

Bevolkingskrimp en bezuinigingen
Ook bekijkt de gemeente welke accommodaties in stand worden gehouden, welke accommodaties in de toekomst geen geld meer van de gemeente ontvangen en welke accommodaties worden uitgebreid. Dit vanwege de effecten van bevolkingskrimp en bezuinigingen. Wellicht is het beter dat er in één dorp een grote accommodatie is met een breed aanbod aan activiteiten, dan dat er in meerdere dorpen kleine accommodaties met een smal aanbod zijn.

Uitgangspunten
Voordat de gemeente dit soort keuzes maakt, wil de gemeente graag van de deelgebiedscommissies en de verengingen voor plaatselijk belang weten hoe zij tegen de uitgangspunten aankijken op basis waarvan de gemeente keuzes maakt. Een voorbeeld van een uitgangspunt: het aantal inwoners in de gemeente Coevorden neemt af. De gemeente gaat ook nog in gesprek met beheerders en gebruikers van gemeentelijke accommodaties. Deze gesprekken worden waarschijnlijk gehouden in het tweede kwartaal van 2011.

Gemeenteraad
De gemeenteraad behandelt aanstaande donderdag (17 maart 2011) de uitgangspunten. Dit gebeurt om 19.00 uur in Kamer 2 van de Politieke Markt Coevorden. De Politieke Markt Coevorden is openbaar en wordt gehouden in Scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden. Ook kunt u de Politieke Markt Coevorden live beluisteren via raadcoevorden.nl.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erwald Kuin, projectleider accommodatiebeleid, telefoon 14 0524.