Gemeente Kollumerland

Jeugd gaat politiek bedrijven in Kollumerland c.a.

Zo `n 40 leerlingen van CSG Lauwers College en OSG Piter Jelles !mpulse, beide locatie Kollum, gaan in het gemeentehuis te Kollum zelf politiek bedrijven.
Op donderdag 17 maart 's middags krijgen de leerlingen uitleg over hoe de gemeente werkt. De leerlingen kunnen daarna vragen stellen aan de burgemeester, de wethouders en een aantal raadsleden. Op maandag 21 maart gaan de leerlingen de hele dag zelf aan de slag. Ze mogen zelf een project bedenken en een raadsvoorstel schrijven. Aan het eind van de dag worden de leden van de jeugdraad door de voorzitter van de gemeenteraad (burgemeester Bilker) geïnstalleerd. De jeugdraad gaat debatteren over de 4 voorgestelde projecten. Het winnende project wordt beloond met een bedrag van EUR 1.250,- en wordt daadwerkelijk uitgevoerd.

De bedoeling van het project is om jongeren bekend te maken met de lokale politiek. Ze gaan eerst de confrontatie aan met politici en ambtenaren. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes de straat op om aan de weet te komen wat er in de wijken in de gemeente Kollumerland c.a. leeft. Dat doen ze door het maken van filmpjes en het interviewen van inwoners en belangenorganisaties. De leerlingen kunnen kiezen uit thema's zoals sport en overgewicht, verkeersveiligheid en alcohol, economie en krimp, toerisme en voorzieningen, milieu en duurzaamheid. De leerlingen worden gevolgd door een persgroep, die de belevenissen en gebeurtenissen vastlegt.

Met de verzamelde informatie en het gemaakte beeldmateriaal gaan ze in het gemeentehuis aan de slag. De leerlingen stellen raadsvoorstellen op. Elke groep wijst woordvoerders aan om de voorstellen te presenteren en te verdedigen. Nadat de leden van de raad door de burgemeester zijn geïnstalleerd worden de voorstellen in de raadsvergadering aan de orde gesteld. Na discussies en onderhandelingen komt het uiteindelijk tot stemming en wordt bekend welk project gaat winnen.

De opzet van de dag is afgestemd op de onderwijspraktijk. Je leert iets pas echt goed begrijpen door er zelf mee bezig te zijn. Door de leerlingen zelf politiek te laten bedrijven krijgen ze inzicht in politieke en gemeentelijke besluitvormingsprocessen.


---

-------------------------------------
Voor meer informatie over deze jeugdparticipatie dag kunt u contact opnemen met:
Gemeente Kollumerland c.a.
De heer G. Monsma
Raadsgriffier
tel. 0511- 458 837
E-mail: g.monsma@kollumerland.nl

Contactgegevens

Van Limburg Stirumweg 18
9291 KB Kollum
Postbus 13, 9290 AA Kollum
T: (0511) 45 88 88 en 14 0511
F: (0511) 45 88 46
E: gemeente@kollumerland.nl