Nederlandse Orde van Advocaten

Wie betaalt bijstand van advocaat bij verhoor?

17-03-2011

Heeft de verdachte die wordt verhoord door de politie recht op bijstand van een advocaat tijdens dat verhoor? Over deze vraag discussiëren Nederlandse juristen al jaren. De meeste advocaten zijn voor, maar politie en justitie willen de bijstand graag beperken tot consultatie voorafgaand aan een verhoor.

De top van het Openbaar Ministerie lijkt onlangs echter van mening veranderd, dit blijkt uit het stuk dat Harm Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal, afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad schreef. `Het is een goede ontwikkeling, maar over de bijbehorende financiële vergoeding zijn we in deze tijden van bezuinigingen niet erg hoopvol.' Dit zegt Geertjan van Oosten, secretaris van de Nederlandse vereniging van Strafrechtadvocaten, in reactie op de veranderde opstelling van het OM. `Advocaat bij verhoor wordt onvermijdelijk,' was de verrassende conclusie van Harm Brouwer. Politie, justitie en ook OM stelden zich namelijk jarenlang op het standpunt dat Europese rechtspraak Nederland niet verplichtte tot fysieke bijstand tijdens het verhoor.

`Je kunt geen rechten geven zonder er een financiële component aan te verbinden,' aldus Van Oosten. `Een minderjarige heeft ook nu al recht op bijstand tijdens het politieverhoor. Een advocaat heeft er laatst voor 1 punt, 110 euro, veertien uur lang gezeten. Dat kan niet zo blijven.'