Fairphone krijgt steun van Rabo Mobiel

Persbericht van Rabo Mobiel

ontwikkeling eerste eerlijke gsm, minder belasting voor het milieu

Utrecht, 17 maart 2011. Rabo Mobiel, de aanbieder van mobiele diensten voor klanten van de Rabobank, geeft actief support aan Fairphone, het Nederlandse initiatief om de eerste eerlijke mobiele telefoon te ontwikkelen. Vandaag maken Fairphone en Rabo Mobiel hun samenwerking bekend. Fairphone is een online community die op een open source manier samenwerkt aan de ontwikkeling van de eerste eerlijke mobiele telefoon, één waar de gehele levenscyclus -van ontwerp, tot grondstoffen, tot fabricage, tot gebruik en tot afval- bijdraagt aan een eerlijkere economie.

Fairphone wil ervoor zorgen dat de productie van mobiele telefoons eerlijker en duurzamer wordt. Middels een online community werkt Fairphone aan een open source project om mooie, geavanceerde én eerlijke mobiele telefoons te ontwikkelen. Rabo Mobiel levert onder andere een bijdrage aan de business case van Fairphone en adviseert over de inrichting van de organisatie. Naomi Bisschop, directeur van Rabo Mobiel: "Het initiatief van Fairphone is een goede stap in de richting van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de keten van mobiele telefonie."

Rabo Mobiel biedt haar klanten al de mogelijkheid om hun oude mobiel te recyclen. Bisschop: "Wij kunnen aan de gebruikerskant een bijdrage leveren aan een duurzame keten. Mobiele telefoons zijn voor de meeste mensen in Nederland een gebruiksartikel dat om de een á twee jaar vervangen wordt. Zo'n telefoon is vaak nog helemaal niet versleten, de onderdelen kunnen recycled worden, of telefoons worden gereviseerd en krijgen een tweede leven. Hierin werken wij samen met ReCell, een bedrijf dat zich toelegt op het reviseren van mobiele telefoons of het recyclen van de materialen uit de apparaten." In Nederland ligt naar schatting zo'n 2.000 ton afgedankte gsm's bij bedrijven en huishoudens. Deze toestellen bevatten samen bijvoorbeeld 261.000 kilo koper (bron: ReCell). Een afgedankte mobiele telefoon is dus nog steeds van waarde. Rabo Mobiel wil het mogelijk maken dat haar klanten een deel van de opbrengst van hun oude mobiele telefoon aan Fairphone schenken.

Bas van Abel, initiatiefnemer FairPhone: "Die eerlijke telefoon komt er hoe dan ook; mede dankzij deze samenwerking kan de consument nu al actief bijdragen aan de ontwikkeling daarvan." Vandaag, op hun eerste verjaardag, houdt Fairphone een symposium in de Waag te Amsterdam over eerlijke mobiele telefoons. Zo heeft de organisatie in Congo mijnbouwers gesproken die kobalt en koper winnen zonder hun medewerkers uit te buiten. Deze grondstoffen zijn onontbeerlijk voor de productie van mobiele telefoons. De inrichting van coöperaties zou een goede manier kunnen zijn om op een eerlijke manier kobalt en koper te winnen. Rabobank - het moederbedrijf van Rabo Mobiel, kan hieraan veel kennis bijdragen. Rabo Mobiel wordt hierin tevens gesteund door Rabobank Foundation.

+++++einde bericht

Over Fairphone
FairPhone is een product. Een telefoon. Maar het is ook het initiatief dat die telefoon produceert. FairPhone is 's werelds eerste collectieve, non-profit ontwikkelaar van eerlijke mobiele telefoons. Bij ons ligt het ontwikkelingsproces in handen van gebruikers. Precies waar dat behoort te liggen. Samen willen we de eerste eerlijke mobiel ter wereld maken. Geroemd om z'n design, functies en betaalbare prijs- en om een productieproces dat mens en milieu respecteert.

FairPhone is een initiatief van medialab Waag Society, ontwikkelingsorganisatie Niza en communicatiebureau Schrijf-Schrijf.

www.fairphone.org

Over Rabo Mobiel
Rabo Mobiel is de mobiele telecomaanbieder voor klanten van de Rabobank. Rabo Mobiel is in 2006 gestart en heeft nu 180.000 particuliere- en zakelijke gebruikers. Ondertussen biedt Rabo Mobiel ook mobiele betaaldiensten en online bankiergemak. Rabo Mobiel maakt daarbij gebruik van het KPN-netwerk.
Rabo Mobiel stimuleert en ontwikkelt innovatieve diensten voor klanten van de Rabobank. Zodat klanten overal en altijd inzicht en overzicht hebben in hun financiële transacties én in de gebruikskosten van hun mobiele telefoon.
De diensten van Rabo Mobiel kenmerken zich door eenvoudig gebruik en een heldere tariefstelling. Zo geldt binnen én buiten de belbundels hetzelfde tarief en kunnen klanten zelf instellen of zij een smsje willen ontvangen wanneer zij de limiet van hun bundel naderen. Rabo Mobiel biedt zowel abonnementen als prepaid en heeft een actueel en ruim aanbod van mobiele telefoons en smartphones. Rabo Mobiel wil haar mobiele telefonie en mobiele diensten op een maatschappelijk verantwoorde manier leveren. Transparante prijsstelling, recyclen van mobiele telefoons, kennis delen, dat maakt allemaal onderdeel uit van dat beleid.
Rabo Mobiel is een volle dochter van Rabobank.

Kijk op www.rabomobiel.nl voor meer informatie.

*

Links:
http://www.rabomobiel.nl

Noot voor redacties


Rabo Mobiel

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter