Gemeente Hoogeveen

Ministerie op bezoek in Zuidwest Drenthe over woningmarkt

16 maart 2011 - De gemeenten Meppel, De Wolden, Westerveld en Hoogeveen en de woningcorporaties Woonconcept, Actium en Domesta maken zich zorgen over de aangekondigde maatregelen van het kabinet voor de woningmarkt en herstructurering van bestaande woonwijken. Dit hebben de gemeenten eerder dit jaar laten weten in een brief aan de minister van Infrastructuur en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naar aanleiding van deze brief heeft een delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op woensdag 16 maart een bezoek gebracht aan de regio.

Minder investeringsmogelijkheden gemeenten en corporaties

Gemeenten, provincie en de woningcorporaties hebben als gevolg van de financiële crisis en de daling van de inkomsten minder investeringsmogelijkheden. De gemeenten en de corporaties verwachten de komende jaren minder opgaven en problemen gezamenlijk, en op tijd, op te kunnen pakken. Wethouder Anno Wietze Hiemstra van Hoogeveen heeft tijdens de bijeenkomst, namens de vier gemeenten, een toelichting gegeven op de gevolgen van de aangekondigde maatregelen voor de regio Zuidwest Drenthe . Hiemstra: "De komende jaren liggen er grote opgaven in de regio. Zo krijgt bijvoorbeeld het landelijk gebied in Zuidwest Drenthe te maken met krimp en moet een aantal bestaande woonwijken en het openbaar gebied opgeknapt worden. Daarnaast is de aangekondigde heffing voor woningcorporaties, die meer dan tien huurwoningen bezitten, ongewenst. Deze heffing moet leiden tot meer opbrengsten voor het Rijk en wordt gebruikt om de huurtoeslag mee te bekostigen. Kortom, na verloop van tijd hebben de corporaties geen investeringsruimte meer. Dit beperkt direct de mogelijkheden om als gemeenten en corporaties gezamenlijk te investeren in de leefbaarheid in het algemeen, in woningverbetering en in de integrale aanpak van herstructuringswijken. Dit vinden wij een ongewenste ontwikkeling."

Voorbeeldprojecten

Na de toelichting van wethouder Hiemstra hebben de vier wethouders uit Zuidwest Drenthe en de directie van de woningcorporaties samen met de delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken een bezoek gebracht aan drie voorbeeldprojecten waar gemeenten en woningcorporaties samen aan werken. Er is een bezoek gebracht aan de starterswoningen in Echten, het Julianaplein in Zuidwolde en in de herstructureringswijk Schoonvelde-Oost (zie de foto) in Hoogeveen.

Ministerie op bezoek in Zuidwest Drenthe over woningmarkt

Afzender: colleges van B&W gemeenten Meppel, De Wolden, Westerveld en Hoogeveen