Belgische Federale Overheid


Staten-Generaal van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Datum: 17 maart 2011

De Staten-Generaal, een jaarlijks forum georganiseerd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, vinden dit jaar op 4 mei plaats in Brussel. Het is een bijeenkomst van beleidsmakers, overheidsactoren, civiele maatschappij, politici en academici. Opzet van het forum is te informeren over de internationale inspanningen voor ontwikkeling en te reflecteren over actuele en mogelijke Belgische beleidsopties en activiteiten terzake. Iedereen is welkom.

Er is een algemene consensus dat, globaal genomen, het welzijn van de wereldbevolking er de laatste 50 jaar spectaculair is op vooruitgegaan. Toch kan niet ontkend worden dat deze vooruitgang niet alle regio's en alle bevolkingsgroepen is ten goede gekomen. Er is ook geen enkele garantie dat deze vooruitgang definitief is verworven. In onze snel veranderende wereld worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, ontwikkelingen, spelers... In deze context zal ook de ontwikkelingssamenwerking zich moeten bevragen over haar specifieke rol, zich desgevallend moeten herdefiniëren en, wellicht meer dan ooit, ook bewijzen.

Recente tendensen
Vandaar de keuze voor "Recente tendensen in de internationale inspanningen voor ontwikkeling" als centraal thema voor de Staten-Generaal 2011. Het is de bedoeling dit breed thema aan bod te laten komen in de voormiddag in een plenair debat volgend op de officiële openingszitting. In de namiddag zullen werkgroepen het debat aangaan rond twee specifieke thema's:

* Naar een nieuwe rol voor de privésector?
* Humanitaire hulp en structurele ontwikkelingshulp - Convergerende agenda's?

Meer informatie vindt u op deze pagina.
Inschrijven kan via dit formulier.