Project Gemeente Westland

Bekijk 't eens anders

School? Bekijk 't eens anders

Publicatiedatum: 17-03-2011

Op donderdag 17 maart, is het ook in Westland de Dag van de Leerplicht. Het thema is School? Bekijk 't ... eens anders! Tijdens deze achtste Dag van de Leerplicht staan school, gemeente, ouders en leerlingen samen stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. De dag begon feestelijk met een bezoek aan het Lentiz Flora college.

Wethouder onderwijs Marga de Goeij- van der Klugt onthaalde, samen met een leerplichtambtenaar en een medewerker van Halt, in alle vroegte de leerlingen van middelbare school Lentiz Flora College. Nadat de leerlingen zich de chocolade eitjes goed hadden laten smaken was het tijd voor discussie. De wethouder vertelde de leerlingen over de kansen die het volgen van onderwijs je geeft in je verdere leven. "Naar school gaan is vooral een recht. Met een diploma op zak maken leerlingen straks meer kans op een leuke en passende baan. En in de toekomst hebben we alle handen nodig zowel in de tuinbouwsector als bijvoorbeeld in de zorg. Talenten benutten is daarom heel belangrijk en ook daar vragen we aandacht voor op de dag van de leerplicht."

Verder worden er gastlessen over leerplicht verzorgd op de Westlandse scholen zoals de Willemsschool en ISW Hoge Woerd.. Centraal staat waarom op tijd komen en aanwezig zijn zo belangrijk is. Verder wordt er uitgelegd waarom kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze een startkwalificatie halen volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een HAVO- of VWO-diploma of een diploma op minimaal MBO niveau 2.

Over de Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en brancheorganisatie Ingrado, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten.
De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.