Gemeente Drechterland

17-3-2011
Minister Opstelten tekent overeenkomst Jeugd, Gezondheid en Veiligheid

Gemeente Drechterland tekent samen met 24 gemeenten

24 Noord-Hollandse gemeenten en minister Opstelten willen alcohol- en drugsgebruik onder jeugd terugdringen.

Samen ondertekenden zij op 16 maart de samenwerkingsovereenkomst 2011 âJeugd, Gezondheid en Veiligheidâ. Er komt een praktijkteam met als voorzitter G.O. van Veldhuizen, voorzitter van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs van West-Friesland.

In de overeenkomst verklaren zij gezamenlijk zich ervoor in te spannen dat de gemiddelde startleeftijd van alcoholgebruik aantoonbaar hoger wordt; het aantal hulpbehoevende jongeren in de leeftijd van 10-23 jaar dat kampt met problematisch alcohol- en/of drugsgebruik niet (verder) stijgt; het aantal meldingen van alcohol en/of drugsgerelateerde overlast aantoonbaar daalt en de naleving van wet- en regelgeving op de verstrekking van alcohol aantoonbaar verbetert.

Alcohol- en drugsgebruik hebben nadelige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jongeren. Daarbij leidt het vaak tot overlast in de openbare ruimte. Politiecijfers, onderzoek van de GGD, ervaringen van de GGZ en Brijder Verslavingszorg bevestigen het beeld dat onder grote groepen jongeren in de regio Noord-Holland Noord sprake is van problematisch alcohol- en/of drugsgebruik. Het beeld laat zien dat er sprake is van zorgelijk alcoholgebruik op jonge leeftijd, een toenemend aantal harddrugs incidenten en toenemende criminalisering en verharding in de hennepteelt.
Resultaten van recent onderzoek met 'mysteryshoppers' en controles door de Voedsel en Warenautoriteit leveren een teleurstellend beeld op over de naleving van regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren. Gemiddeld zijn meer dan 75% van aankooppogingen door jongeren onder de zestien jaar succesvol. Het aantal jongeren dat in ziekenhuis wordt opgenomen als gevolg van alcoholvergiftiging stijgt. Steeds vaker worden gemeenten geconfronteerd met illegale verkooppunten van drugs. Volgens door de politie opgetekende verklaringen van jongeren zouden (hard)drugs âheel gemakkelijk verkrijgbaar zijnâ.

Voortzetting en uitbreiding gemaakte afspraken
De in 2007 overeengekomen en in 2009 voortgezette samenwerking tussen de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de gemeenten in de regio West-Friesland heeft geleid tot bemoedigende resultaten bij de toenemende bewustwording onder jongeren, ouders en alcoholaanbieders van het alcoholgebruik onder jongeren en de risicoâs en gevolgen hiervan; een hogere startleeftijd van beginnende drinkers en een afname van het aantal alcoholdrinkende jongeren onder de zestien jaar. Ook in andere delen van Noord-Holland zijn de afgelopen jaren projecten gestart: âHelder in de Kopâ (Kop van Noord-Holland) en âNuchter Noord-Kennemerlandâ (Noord-Kennemerland). De gemeenten van de drie projecten verenigen hun doelstellingen in de samenwerkingsovereenkomst. Naast afspraken over alcoholgebruik worden in deze overeenkomst nu ook afspraken opgenomen over drugs. De looptijd van de overeenkomst is een jaar.

Praktijkteam
De gemeenten vormen samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie een praktijkteam dat zich richt op het realiseren van de doelstellingen, het bevorderen van de regionale samenwerking en het toepassen van âbest practicesâ. Er komt een praktijkteam van vertegenwoordigers van gemeenten, departementen, bestuurders, thema-experts, wetenschappers en landelijke organisaties (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, CCV). Het ministerie levert een vast aanspreekpunt voor de gemeenten. Deze contactpersoon levert kennis en expertise, capaciteit en inzet voor concrete vragen uit de regio. De gemeenten leveren een vast aanspreekpunt vanuit het Programmabureau Integrale Veiligheid te Alkmaar. Het praktijkteam werkt ondersteunend voor de gemeenten. De voorzitter van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs van West-Friesland, G.O. van Veldhuizen, is tevens voorzitter van het praktijkteam.

24 Noord-Hollandse gemeenten
De gemeenten die de overeenkomst hebben ondertekend: Alkmaar, Anna Paulowna, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Graft de Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen, Schermer, Stede Broec, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe