Gemeente Noordenveld


Meer tijd voor kerntakendiscussie

Gepubliceerd op: 17 maart 2011

De gemeenteraad van Noordenveld gaat meer tijd uittrekken voor het voeren van de Kerntakendiscussie (KTD). Dat heeft de meerderheid van de fractievoorzitters gisteren besloten tijdens een vergadering van de stuurgroep KTD, die namens de raad deze discussie begeleidt. De stuurgroep wil op deze manier vermenging van de KTD en het lopende proces Visie 2025 voorkomen, en de kwaliteit van de Kerntakendiscussie zelf verbeteren.

In 2010 besloten de raad en het college van B&W het proces Bestuurlijke Vernieuwing te starten. Dit proces is gericht op het ontwikkelen van een Toekomstvisie Noordenveld 2025, het houden van een Kerntakendiscussie, de ontwikkeling van een participatie- en communicatienota en een sluitende meerjarenbegroting. Bij de start van dit voor Noordenveld unieke en dynamische proces werd gemikt op afronding bij de Voorjaarsnota 2011 om maximaal profijt te hebben van de uitkomsten.

Kwaliteit van de discussie

Begin 2011 besloot de stuurgroep om de uitvoering van de Kerntakendiscussie enige weken op te schorten. Dit om bij de consultatie van de bevolking onduidelijkheden over de visieontwikkeling en de KTD te voorkomen. De ontwikkeling van de Visie 2025 verloopt dan ook voorspoedig. Besluitvorming over de kerntaken was echter al gepland voor juni 2011. Een te ambitieuze doelstelling, zo concludeert de stuurgroep nu. Omdat volgens de stuurgroep bij besluitvorming over de taken dan hooguit de resultaten van een conceptvisie kunnen worden betrokken, wil men eerst definitieve besluitvorming over de Toekomstvisie afwachten.

Mede op basis van een vastgestelde Toekomstvisie 2025 wil men de eigenlijke takendiscussie voeren. De inmiddels door de raadscommissie gevoerde discussie over de rol van de gemeente wordt bij de Toekomstvisie betrokken. Een bijkomend voordeel van de beslissing van de stuurgroep is dat de harde juni-deadline is weggevallen. In de visie van de stuurgroep komt dit de kwaliteit van de Kerntakendiscussie ten goede.

Keuzes

De financiële vooruitzichten voor de Nederlandse gemeenten zijn niet rooskleurig. Noordenveld ziet zich gedwongen om voor 2012 twee miljoen te bezuinigen. Richtinggevende beslissingen hierover moeten op 27 juni bij de Voorjaarsnota worden genomen. Burgemeester en wethouders zullen de raad hiervoor voorstellen doen, die dus losstaan van de Kerntakendiscussie. De KTD zal echter nadrukkelijk waarde hebben voor de bezuinigingsronden voor 2013, 2014 en 2015, zo verwacht de stuurgroep. Men gaat ervan uit dan fundamentele keuzes te moeten maken voor het takenpakket van de gemeente.

Het vervolg van het proces Bestuurlijke Vernieuwing is voor de Visie en de KTD in hoofdlijnen als volgt:

* Tweede kwartaal 2011:

+ afronding concept Toekomstvisie 2025
+ besluitvorming Voorjaarsnota 2011

* Najaar 2011:

+ besluitvorming raad over Toekomstvisie 2025
+ voeren KTD door de raad

+ besluitvorming raad over kerntakenpakket gemeente

Voorzitterschap stuurgroep

De stuurgroep KTD stond tot vrijdag 11 maart onder voorzitterschap van raadslid Nico Bossina. Hij heeft om hem moverende redenen zijn voorzitterschap neergelegd. Hij blijft echter lid van de stuurgroep. De stuurgroep bezint zich op de vervulling van de ontstane voorzittersvacature.