Politie Hollands Midden

Nieuwerkerk aan den IJssel - Pas op voor babbeltrucs aan de deur

Nieuwerkerk aan den IJssel, 17-03-2011 o Een 72-jarige vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel is de afgelopen dagen twee keer benaderd door mensen die bij haar aan de deur kwamen en vermoedelijk met een babbeltruc probeerden binnen te komen. De vrouw vertrouwde het niet en heeft hen niet binnengelaten. Zij deed melding bij de politie.

Op zaterdag 12 maart rond 19.15 uur stonden twee vrouwen voor de deur aan de Ringvaartlaan die een enquête wilden houden over een zorginstelling waarbij zij was aangesloten. Toen zij vroegen of zij binnen mochten komen omdat het buiten zo koud was, kreeg de vrouw argwaan. De vrouwen beloofden dat de vrouw na afloop van de enquête een bos bloemen zou krijgen. Hierdoor vertrouwde de vrouw het helemaal niet meer en deed de deur dicht. Toen de vrouw later navraag deed bij de zorginstelling bleek dat zij van niks wist.

Op dinsdag 15 maart rond 20.00 uur komen er weer twee vrouwen bij de bewoonster aan de deur. De twee vrouwen hebben een klein kindje bij zich. De vrouwen vertellen dat het kindje is gevallen en vragen of zij een dokter mogen bellen. De vrouw vertrouwt het niet en doet snel de deur dicht.

De politie adviseert bewoners alert te zijn wanneer er onbekende mensen voor de deur staan.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventeel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Lees meer over babbeltrucs op de website van Politie Hollands Midden.