Gemeente Kampen


-

Dag van de Leerplicht: School? Bekijk `t... eens anders!

17-03-2011

Vandaag vieren we voor de achtste keer de Dag van de Leerplicht. Ook dit jaar is het thema is School? Bekijk 't... eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan we samen stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Dit jaar heeft de gemeente Kampen gekozen voor een persoonlijke benadering van de jongere door naar elke jongere van twaalf tot en met zeventien jaar van de gemeente Kampen een flyer toe te sturen. In deze flyer staat informatie over leerplicht. RMC (Regionale- Meld en Coördinatiefunctie) en wat te doen bij ziekte of extra (buitengewoon) verlof. Het doel van deze flyer is om de lezer meer inzicht krijgt waarom je naar school mag/moet.

Verder zijn er in samenwerking met de regio IJssel-Vecht twee nieuwe folders ontwikkeld:

1. Voor Leerlingen voor het basisonderwijs: de leeftijd van vijf tot en met twaalf jaar. Het team onderwijs heeft naar alle directeuren van de basisscholen van de gemeente Kampen een vijftal exemplaren ter inzage gestuurd. Deze folder bevat informatie over leerplicht: uw kind wordt volledig leerplichtig op de dag dat hij/zij de vijfjarige leeftijd bereikt. Over verzuim en bijzonder verlof.

2. Voor RMC (Regionale- Meld en Coördinatiefunctie), leerplicht en voortijdig schoolverlaten. RMC heeft als taak jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar te stimuleren om minimaal een startkwalificatie te halen. De folder bevat informatie over wat je moet doen als een jongere zonder een startkwalificatie de school verlaat. Informatie hierover kan men ook vinden op de website van de Regio IJssel-Vecht: www.jijvaltnietuit.nl.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Zo maak je met een diploma op zak straks meer kans op een leuke en passende baan. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun achttiende, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een Havo-, Vwo- of MBO2-diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |