Groen!

Onderhandelingen over gekloond voedsel zitten muurvast

door Bart Staes (Europese fractie) op 17 maart 2011 in "Gezondheid", "Voeding en landbouw"

De trialoog-onderhandelingen tussen het Europese Parlement, de Raad en de Commissie over EU-wetgeving voor novel food zijn vannacht op niets uitgedraaid.

Het debat liep vast op gekloond voedsel. Bart Staes, Groen! Europarlementslid, wil een absoluut verbod op voedsel uit klonen en hun nakomelingen. Een grote meerderheid van de politieke fracties steunt dit voorstel.

Het klonen van dieren is alweer een stap naar verdere industrialisering van de landbouw. Dergelijke technieken zetten een enorme druk op de genetische diversiteit, ze verzwakken de gezondheid van het veebestand waardoor meer antibiotica nodig zijn en ze versnellen de brevettering - en dus de privatisering - van levende wezens. Terwijl het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid net pleit voor een beter evenwicht tussen landbouw, duurzaamheid en milieu.
"De koppigheid van bepaalde lidstaten is hallucinant. Hun weigering om ook maar over het onderwerp te discussiëren leidde er in de late uren toe dat de onderhandelingen muurvast geraakten. De bezorgdheid van het publiek over de veiligheid van gekloond voedsel is enorm (1) en een grote meerderheid van het EP wil een absoluut verbod op gekloond voedsel (2). Toch houdt de Raad zich dom. Een aantal lidstaten blokkeert bovendien elk debat over etikettering."

Voor het EP is het cruciaal dat ook de afstammelingen van gekloonde dieren in de wetgeving worden opgenomen, gezien zij vooral voor de voedselproductie zorgen en niet de 'moeder'dieren. Staes: "De Raad beweert dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het dierenwelzijn, en vindt het voorstel van het Parlement belachelijk. Toch zal ik niet nalaten om de consumentenbelangen te blijven verdedigen."

De Europese Commissie moet volgens het Verdrag dergelijke onderhandelingen 'faciliteren', maar speelt een dubbele rol, vindt Staes. "De Commissie moedigt lidstaten bewust aan om tegen het verbod te zijn. Dalli is eerder Commissaris van de handelspartners, dan Commissaris van Gezondheid."

(1) een grote meerderheid van de EU-burgers is bezorgd over het klonen van dieren en de voedselproductie van gekloonde dieren. (2) In de Tweede Lezing heeft een meerderheid van het Europees Parlement zich uitgesproken voor een verbod op voedsel van klonen en hun afstammelingen.