Gemeente Onderbanken


Merkelbeekerstraat Schinveld afgesloten vanwege paddentrek

De Merkelbeekerstraat in Schinveld is op dit moment gedeeltelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit in verband met de paddentrek die daar plaatsvindt. De duur van de afsluiting is afhankelijk van de duur van de paddentrek. Wij vragen uw aandacht en begrip voor deze situatie zodat de padden veilig kunnen oversteken.

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. Dit jaar is de paddentrek voor de eerste maal geconstateerd op de Merkelbeekerstraat in Schinveld. De amfibieën verplaatsen zich tussen twee waterbuffers gelegen aan weerszijden van de straat. Dagelijks wordt hiervoor een telling uitgevoerd door een vrijwilliger van IVN Brunssum & Onderbanken.

De paddentrek vindt elk jaar plaats in de periode februari tot april. De combinatie van temperatuur (minimaal 6°C) en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie zich in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan! Â