Gerechtelijke organisatie

Vijf jaar gevangenisstraf voor dodelijk ongeval

Zwolle-Lelystad, 17 maart 2011 - Een 27-jarige man is vandaag door de rechtbank te Zwolle veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een rijontzegging voor de duur van vijf jaren. De man stond terecht omdat hij werd verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Bergentheim. Hierbij kwam een 17-jarige jongen om.

De zaak
Het ongeval vond in de nacht van 21 en 22 november 2010 plaats op de Kanaalweg Oost in Bergentheim, gemeente Hardenberg. De verdachte haalde een groep fietsers in en reed daarbij twee jongens aan. Een van hen, een 17-jarige jongen kwam in het kanaal terecht en verdronk. Een destijds 16-jarige jongen raakte zwaar gewond. Na het ongeval reed de verdachte met grote snelheid achteruit richting een omstander, waardoor deze gewond had kunnen raken.

Bewijs
De rechtbank acht doodslag, poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling bewezen. Verdachte heeft het risico aanvaard dat hij fietsers zou aanrijden met als mogelijk gevolg de dood dan wel zwaar lichamelijk letsel. De verdachte had meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken en reed op de Kanaalweg Oost te hard. Hij hield onvoldoende afstand van de overige verkeersdeelnemers en haalde in terwijl dat onverantwoord was.

Gevangenisstraf
De rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar. Daarbij heeft de rechtbank in het bijzonder in aanmerking genomen het onherstelbaar leed dat aan de slachtoffers en hun families is toegebracht. Dat de verdachte stevig alcohol had gedronken heeft eveneens meegespeeld. Bovendien had verdachte vaker te hard had gereden. Verder heeft de rechtbank een rijontzegging opgelegd voor de duur van vijf jaren. Deze termijn gaat pas in nadat de verdachte zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Benadeelde partij
Ten slotte moet de verdachte een van de slachtoffers een bedrag van ⬠442,66 aan schadevergoeding betalen.

LJ Nummer

BP8043

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 17 maart 2011 Naar boven