Technische Universiteit Eindhoven

Groen licht voor groot tweede nieuwbouwproject op TU/e-campus

Geplaatst: 17 maart, 2011

Ondanks de bezuinigingsmaatregelen van de rijksoverheid op het universitaire onderwijs en onderzoek heeft het College van Bestuur van de TU/e groen licht gegeven voor een groot tweede nieuwbouwproject in het kader van het huisvestingsplan Campus 2020 van de universiteit.

Gebouw Technische Natuurkunde maakt plaats voor nieuwbouw

Het betreft hier de nieuwbouw voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering op de plaats van het huidige natuurkundegebouw. Eind 2010 startte al de nieuwbouw voor de faculteit Wiskunde en Informatica, de universiteitsbibliotheek en tal van centrale studentenvoorzieningen.

Argumentatie
Het College van Bestuur heeft naar zijn mening overtuigende argumenten om ook het tweede grote nieuwbouwproject nu door te zetten ondanks de ingrijpende overheidsbezuinigingen waarmee de TU/e de komende tijd te maken krijgt.
Het belangrijkste argument is dat de bestaande gebouwen van de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering volkomen versleten en verouderd zijn en niet meer voldoen aan hedendaagse veiligheids-, duurzaamheids- en gebruikseisen. Als nu niet geïnvesteerd wordt in nieuwbouw, moet op korte termijn flink geld worden gestoken in het oplappen van gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt te worden of - na complete renovatie - een andere bestemming te krijgen. Een tweede argument is dat het nieuwbouwproject door de huidige stagnatie op de bouwmarkt onder gunstigere condities gerealiseerd kan worden dan over enkele jaren, wanneer er voor de bouwbedrijven naar verwachting weer volop werk is.
Een derde argument is dat het nieuwbouwproject een dringend noodzakelijke stap is om het voorzieningenniveau en de uitstraling en aantrekkingskracht van de universiteitscampus op een internationaal concurrerend niveau te krijgen. Zoals bekend vormt de uitbouw van de universiteitscampus tot een TU/e Science Park van nationaal belang en van internationale uitstraling een van de kernambities van het in januari door de universiteit gepubliceerde Strategisch Plan TU/e 2020. Een vierde argument om nu snel met het nieuwbouwproject voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering te beginnen is gelegen in het feit dat in het gebouw van TNO op de universiteitscampus nu ruimte beschikbaar is voor de tijdelijke huisvesting van grote delen van de faculteit Technische Natuurkunde. Die tijdelijke huisvesting is nodig omdat het huidige gebouw N-laag van de faculteit gesloopt moet worden om plaats te maken voor de nieuwbouw.

Nieuwbouw klaar in 2014
De Dienst Huisvesting van de TU/e ontwikkelt momenteel in nauw overleg met de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering het Programma van Eisen voor de te realiseren nieuwbouw. Daarbij worden in opdracht van het College van Bestuur strakke budgettaire kaders gehanteerd. Het is de bedoeling dit jaar een architect voor de nieuwbouw te selecteren en de bouw in de eerste helft van volgend jaar aan te besteden.
Intussen worden de plannen voor (het gereed maken van) de tijdelijke huisvesting van de faculteit Technische Natuurkunde, voor de sloop van gebouw N-laag en voor de verhuizing naar de tijdelijke huisvesting uitgewerkt. Dat is een complexe aangelegenheid omdat het hierbij niet alleen om mensen en kantoorruimtes gaat, maar ook om laboratoria met hoogwaardige apparatuur en onderzoeksopstellingen. Sommige onderzoeksfaciliteiten zullen meteen permanent in andere bestaande laboratoriumgebouwen op de universiteitscampus worden ondergebracht, zodat ze niet twee keer verhuisd hoeven te worden. Naar verwachting zal de nieuwbouw voor de faculteiten Technische Natuurkunde en Electrical Engineering medio 2014 opgeleverd worden.

Aanbesteding
Met het oog op de openbare aanbesteding van de bouw worden nu geen mededelingen gedaan over de geraamde kosten van het nieuwbouwproject. De realisatie van het totale huisvestingsplan Campus 2020 vraagt van de TU/e een investering in de orde van grootte van 250 miljoen euro. Daarnaast zijn voor de komende jaren investeringen van derden in gebouwen en faciliteiten op de TU/e-campus voorzien van in totaal nog eens ruim 200 miljoen euro. Zo zal er de komende jaren door FOM op de campus een nieuw gebouw worden gerealiseerd ten behoeve van haar onderzoeksinstituut op energiegebied dat nu nog in Nieuwegein is gevestigd.