GroenLinks
Sargentini bespreekt democratisering Egypte in Caïro

Donderdag 17 maart 2011, 16:45u - Judith Sargentini

BRUSSEL, 17 maart 2011 - Komend weekend zal Judith Sargentini met een officiële delegatie van het Europarlement onder leiding van parlementsvoorzitter Buzek Egypte bezoeken. Zaterdag vindt daar het referendum plaats dat de eerste stap is naar een democratisch Egypte. Het referendum gaat over een aantal grondwetswijzingen die de verkiezingen mogelijk moeten maken. Zondag en maandag spreekt zij met onder andere el Baradei, vertegenwoordigers van de Tahripleinjongeren, de moslimbroederschap, premier Sharaf en de hoogste militaire baas van Egypte Tantawi.

"Wij zullen bespreken hoe Europa Egypte kan ondersteunen in de opbouw van een open en eerlijke democratie. Wij zullen alle verschillende groepen spreken en meningen horen ik ben blij dat dit in het Egypte van vandaag mogelijk is," aldus Sargentini.

Het referendum zaterdag bevat een pakket van wijzigingen op de huidige grondwet. 41 miljoen Egyptenaren kunnen hun stem laten horen. Wat de uitslag zal worden is lastig te voorspellen omdat er vanuit verschillende oppositiepartijen kritiek wordt geuit op onderdelen van de wijzigingen.