Gemeente Heerenveen

Dag van de Leerplicht

Vandaag, donderdag 17 maart, is de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht wordt stilgestaan bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Met verschillende activiteiten wordt aandacht gevraagd voor de leerplicht en het leerrecht. En dat is belangrijk, want schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten leiden tot grote individuele en maatschappelijke problemen. Wethouder Age Hartsuiker is blij met een initiatief als de Dag van de Leerplicht. "Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij, is een startkwalificatie noodzakelijk. Het verhoogt de kans op deelname in de maatschappij."

Op vrijdag 18 maart, de nationale vrijwilligersdag, draagt Hartsuiker zelf ook een steentje bij. Hij is 's middags aanwezig bij het AOC in Heerenveen, waar hij meedraait met een les. "Bij het AOC komt het allemaal mooi bij elkaar: de kinderen leren met hun hoofd, werken met hun handen en dit alles met passie. Daarmee wordt leren leuk. "

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en brancheorganisatie Ingrado, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten. De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2 diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.