Gemeente Meppel


Hospice Meppel krijgt eenmalige bijdrage van college

17-03-2011 -

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de gemeenteraad voor te stellen een éénmalige bijdrage van EUR 33.000,- (EUR 1 per inwoner) beschikbaar te stellen voor de oprichting van een hospice in Meppel. Daartoe was een verzoek ontvangen van de Stichting Vrienden Hospice Meppel e.o. die al enkele jaren financiële acties houdt om de oprichting van de voorziening mogelijk te maken.

Een hospice biedt verblijf en hulp aan patiënten in hun laatste levensfase. Belangrijk is aanwezigheid, zorg, aandacht en rust. Veelal is de thuissituatie niet toereikend om de juiste hulp te bieden. Voor de zorg in het hospice staat een team van vrijwilligers klaar. Deze worden ondersteund door een coördinator.

Geen bijdrage voor verbouwing
Eveneens besloot het college om geen financiële bijdrage te verstrekken aan de Stichting het Drentse Landschap voor de verbouwing van boerderij Eesinge, de beoogde locatie voor het hospice. Hoewel de verwevenheid van gebouw en functie groot is, is het gemeentebestuur van mening dat er grenzen moesten worden gesteld. Het pand is particulier bezit en het verwerven van geschikte huisvesting vindt het gemeentebestuur een taak van de Stichting Hospice zelf. Daarnaast heeft de gemeente geen wettelijke taken op het gebied van de (palliatieve) zorg.