Gemeente Meppel


Zorgbegeleiding als speerpunt voor Netwerk van Dementie Drenthe

17-03-2011 -

Wethouder Myriam Jansen heeft onlangs een dagdeel meegelopen met een zogenoemde zorgbegeleider. Dit naar aanleiding van een gesprek dat ze heeft gehad met de coördinator van het Netwerk Dementie Drenthe. Zorgbeleiding houdt in dat één persoon een cliënt begeleidt, coördineert en zorg regelt.

Eén van de speerpunten van het Netwerk Dementie Drenthe uit het regionaal actieplan 2009-2012 is zorgbegeleiding. Doel van het aanstellen van een zorgbegeleider is dat de cliënt met slechts één persoon te maken krijgt. Dat is een grote wens van de cliënten die bovendien ook nog het laatste woord in de keuze van de zorgbegeleider hebben.

Wethouder Jansen heeft een ochtend met een zorgbegeleider meegelopen en was onder de indruk van de warme betrokkenheid van de zorgbegeleider bij de cliënten: `Het aantal mensen met dementie groeit. Het is belangrijk om deze mensen en hun mantelzorgers goed te ondersteunen. Het werk dat een zorgbegeleider doet is heel belangrijk voor cliënten. Doordat ze één vertrouwenspersoon krijgen, weten ze beter waar ze aan toe zijn. Dat geeft vertrouwen.'

Netwerk Dementie Drenthe
Het Netwerk Dementie Drenthe is ontstaan uit het Landelijk Dementie Programma Drenthe. Het heeft zich ontwikkeld tot een samenwerkingsverband van aanbieders en lokale overheden dat een samenhangend aanbod in de dementiezorg in Drenthe wil realiseren. De doelstelling van de organisatie is om ketenzorg mogelijk te maken en innovatieve initiatieven een kans te geven. Nu het aantal ouderen met dementie toeneemt, is dat van groot belang voor de samenleving.