Provincie Overijssel

Overeenkomst interbestuurlijk toezicht provincie en Regge en Dinkel

17 maart 2011

Met de ondertekening van de overeenkomst door Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten en watergraaf Stefan Kuks is een nieuwe stap gezet in de bestuurlijke verhoudingen in Overijssel. Uitgangspunt is dat iedere overheid taken en verantwoordelijkheden heeft die passen bij de onderlinge rolverdeling: je gaat erover of niet.

Toezichtsregime op maat

De provincie houdt volgens de Waterwet toezicht op de waterschappen. Kern van de overeenkomst tussen provincie en waterschap is een toezichtsregime op maat. Dat wil zeggen minder intensief toezicht waar het kan en intensiever toezicht waar nodig. De overeenkomst geeft een doelmatige invulling aan het toezicht. Hierdoor kan de provincie haar wettelijke toezichtstaak op een efficiënte manier uitvoeren. Voor Waterschap Regge en Dinkel betekent dit meer eigen ruimte voor de wijze waarop het waterschap zijn taken uitvoert zoals die zijn opgenomen in het huidige bestuursprogramma `Water verbindt'. Hiermee wordt ook de bestuurlijke en ambtelijke drukte verminderd.

Primeur

De ondertekening van deze bestuursovereenkomst tussen provincie en waterschap is een primeur. De provincie Overijssel en het Waterschap Regge en Dinkel hebben als eerste provincie en waterschap in Nederland de vernieuwde interbestuurlijke verhoudingen in een bestuursovereenkomst vastgelegd.

Provincie belangrijke partner

Naast het toezicht werken Regge en Dinkel en de provincie Overijssel op allerlei terreinen samen. Een aansprekend voorbeeld hiervan is het project de Doorbraak, de ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland om zowel wateroverlast als verdroging te voorkomen. Waterbeheer, landbouw en natuur gaan hier op een goede manier samen. Regge en Dinkel hecht grote waarde aan een goede relatie met haar stakeholders. De doelstellingen van het waterschap worden gerealiseerd en ingepast in een omgeving met meerdere betrokkenen. Voor het waterschap is de provincie Overijssel een belangrijke gesprekspartner.

Overeenkomst provincie en gemeenten

Het vernieuwde interbestuurlijk toezicht geldt ook voor de samenwerking tussen de provincie en de Overijsselse gemeenten. Het is de bedoeling dat met alle gemeenten een overeenkomst wordt getekend. Met Zwolle, Dinkelland, Dalfsen, Olst-Wijhe en Raalte is dit inmiddels gebeurd.