Gemeente Maasgouw


Intensieve samenwerking tussen gemeenten en waterschap!

De gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Weert en het Waterschap Peel en Maasvallei starten samen met het opstellen van een Afvalwater- en rioleringsplan.

De aanleiding voor deze samenwerking is een door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van waterschappen gehouden onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat door samenwerking een kostenbesparing mogelijk is. De gemeente Weert heeft het initiatief genomen en hiervoor omringende gemeenten en het Waterschap Peel en Maas benaderd.

In een bestuurlijke startbijeenkomst op 16 februari 2011 is akkoord bereikt over de samenwerking. Vervolgens hebben alle colleges unaniem uitgesproken deze regionale samenwerking te onderschrijven.

Gemeenten en Waterschap gaan aan de slag met het opstellen van een Afvalwater- en verbreed Gemeentelijk rioleringsplan. In het afvalwaterplan wordt inzichtelijk gemaakt welke besparingen en verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van riolering en zuiveringsinstallaties.

Verder wordt een verbreed Gemeentelijk rioleringsplan opgesteld (vGRP). Hierin staat de gemeentelijk verantwoordelijkheid en zorgplicht voor riolering, grondwater en oppervlaktewater en hoe de komende jaren hieraan invulling wordt gegeven. Voor het vGRP worden zoveel mogelijk gelijke uitgangspunten van de samenwerkende partijen gebruikt. Bij realisatie wordt getoetst op welke manier het beste en goedkoopst kan worden gewerkt. Iedere gemeente krijgt een afzonderlijk rapport waarin lokale nuances en eigen ambities zichtbaar zijn.

Doelstelling van de samenwerking:

* milieubewust en tegen lagere kosten de afvalwatertaken uitvoeren in een op maat gesneden verbreed Gemeentelijk rioleringsplan (vGRP);
* mogelijkheid om tot een regionale benchmark te komen. Monitoren, vergelijken en bijsturen wordt vereenvoudigd;
* kostenbesparing van 8% tot 10% bereiken over de periode van 5 tot 10 jaar op de totale rioleringszorg.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00