Van Gogh Museum

Amsterdam, 17 maart 2011

Nu al 100.000 bezoekers âPicasso in Parijsâ in Van Gogh Museum

Grote belangstelling voor werk van jonge Picasso dat nog te zien is t/m 29 mei 2011

Al ruim 100.000 kunstliefhebbers bezochten de afgelopen maand de tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907. âWe zijn heel blij met de grote belangstelling uit binnen- en buitenland sinds de opening vier weken geleden. De reacties van de bezoekers zijn erg enthousiast. Met name veel Nederlandse bezoekers weten opnieuw de weg naar het Van Gogh Museum te vinden en zijn verrast door de getoonde werken van de jonge Picassoâ, aldus directeur Axel Rüger over de tentoonstelling die nog tot en met 29 mei 2011 te zien is in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Voor het eerst is in Nederland in een groot overzicht te zien hoe Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) als jonge, onbekende kunstenaar in enkele jaren in het cultureel bruisende Parijs uitgroeide tot leider van de avant-garde. De tentoonstelling toont ruim 70 kunstwerken, waaronder topstukken als Zelfportret met palet en Moulin de la Galette en belangrijke werken uit privé-collecties en musea zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim Museum in New York. Daarna reist de tentoonstelling door naar het Museu Picasso in Barcelona.

In allerlei activiteiten in het Van Gogh Museum staat Picasso centraal, zoals in de dansvoorstelling Nomade van Krisztina de Châtel op vrijdagavond die is geïnspireerd op Picassoâs verbeelding van het circus, de gratis zondaglezingen op de eerste zondag van de maand en de kinderworkshops âSchilder je eigen Picassoâ in het weekend. Picassoâs doorbraak wordt ook uitvoerig belicht in de documentaire Eating Fire die de AVRO op 5 april in Close Up uitzendt en die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Van Gogh Museum.

Zondaglezingen over Picasso
De zondaglezingen, die elke eerste zondag van de maand om 14 uur gratis zijn bij te wonen voor bezoekers van het Van Gogh Museum, staan ook in het teken van Picasso. Hoofd Tentoonstellingen Edwin Becker vertelt op 3 april over Picasso en de wereld van het circus; op zondag
1 mei belicht conservator Nienke Bakker Het Montmartre van de kunstenaars: Cafés, cabaret en theater.

Openingstijden en prijzen
Picasso in Parijs, 1900-1907 is nog tot en met 29 mei 2011 in het Van Gogh Museum in Amsterdam en dagelijks open van 10 tot 18 uur, op vrijdagavond tot 22 uur. De toegangsprijs is ⬠14,- per persoon en voor bezoekers met een museumkaart en jongeren tot 17 jaar gratis. Kijk voor actuele informatie, het complete lezingenprogramma, de rondleidingen en workshops op www.vangoghmuseum.nl/picasso.
---


Noot voor de redactie/