Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraffen voor witwassen via taxibedrijf

17 maart 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Vandaag stonden twee verdachten terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem op verdenking van witwassen. De officier van justitie heeft gevangenisstraffen geëist.

De twee mannen (43 en 51 jaar) worden verdacht van witwassen in de periode januari 2008 tot juni 2010 in Arnhem. Zij zouden met geld dat van enig misdrijf afkomstig is geweest een taxibedrijf zijn gestart, taxi's hebben aangekocht en vervolgens dat taxibedrijf hebben geëxploiteerd.
Op 8 juni 2010 zijn de verdachten aangehouden en werden in Arnhem drie personenauto's en elf taxi's in beslag genomen. Ook werd een contant geldbedrag en de administratie van het taxibedrijf in beslag genomen. Daarnaast worden de mannen verdacht van valsheid in geschrifte doordat zij documenten vals hebben opgemaakt (o.a. een arbeidsovereenkomst en een tweetal geldleningovereenkomsten).
Het Openbaar Ministerie is van mening dat criminaliteit niet mag lonen en dat er hard opgetreden moet worden tegen witwassen omdat daarbij vermenging van de onder- en bovenwereld plaatsvindt. Het Openbaar Ministerie heeft daarom tegen de 43-jarige verdachte 24 maanden gevangenisstraf geëist en tegen de 51-jarige verdachte 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het OM heeft op de zitting ook een tweetal ontnemingsvorderingen tegen de verdachten aangekondigd.