LIOF


Applied Biomedical Systems ontwikkelt nieuw instrument voor diagnose van hartritmestoornissen

De Maastrichtse onderneming Applied Biomedical Systems BV (ABS) heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuw instrument voor de diagnose van hartritmestoornissen. Het bedrijf gaat dit nu produceren met als doelstelling het in 2012 op de markt te brengen. De verdere ontwikkeling en commercialisatie wordt mogelijk gemaakt door een investering van Nedermaas Ventures, een dochteronderneming van NV Industriebank LIOF en de inbreng van leningen van Rabobank Centraal Zuid-Limburg en het Innovatiefonds van de Provincie Limburg. Bij ABS werken inmiddels 6 fulltime medewerkers.

Applied Biomedical Systems onderzoekt, ontwikkelt, en vermarkt hulpmiddelen waarmee in een vroeg stadium hart-, en neurologische ziekten kunnen worden gediagnosticeerd. De producten van ABS onderscheiden zich van de huidige beschikbare diagnostische middelen, door een brede inzetbaarheid, grote betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit, en een eenvoudige en patiëntvriendelijke toepassing.

Het bedrijf werd opgericht in 2009 door Richard Houben en Vincent Larik, voorheen werkzaam bij de Heerlense dochter van het Amerikaanse medisch technologische bedrijf Medtronic. ABS heeft zich gevestigd in het Biopartner3 Center in Maastricht om zodoende, juist in deze fase van productontwikkeling, korte lijnen te kunnen onderhouden met het azM en de verschillende gespecialiseerde researchinstituten.

Het eerste product dat door ABS zal worden vermarkt is een instrument waarmee het vroegtijdig diagnosticeren van boezem fibrillatie mogelijk is. Deze aandoening is voor huisartsen, bij wie de patiënten zich melden met vage klachten zoals kortademigheid, hartkloppingen en vermoeidheid, moeilijk vast te stellen.

De kracht van het product ligt in de simpelheid in gebruik, gecombineerd met de hoogtechnologische vertaling van het verkregen signaal naar de diagnose. Hierdoor kunnen patiënten eerder worden behandeld, waarmee de kans op een complicatie zoals een herseninfarct, wordt verlaagd.

Nedermaas Ventures is een 100% dochter van de NV Industriebank LIOF. Dit fonds is onlangs opgericht en heeft als doel het verstrekken van risicodragend kapitaal aan startende hightech ondernemingen in bijvoorbeeld de Life Sciences, chemie, medische technologie en elektronica.
De investering van Nedermaas Ventures in ABS bestaat uit een aandelenbelang van 30% aangevuld met een converteerbare achtergestelde lening.


-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht 17 maart 2011