Gemeente Echt-Susteren


Archeologische verwachtingskaart en onderzoekskader

Sinds de wijziging van de Monumentenwet (als gevolg van de op 1 september 2007 in werking getreden Wet op de archeologische monumentenzorg) zijn de gemeenten bevoegd gezag op het gebied van archeologie. De provincie treedt op dit beleidsveld terug, behalve daar waar het provinciale belangen betreft. Voor onze gemeente heeft de provincie een provinciaal aandachtsgebied aangewezen, gelegen in het noordoostelijk deel van de gemeente. In dit gebied worden bijzondere eisen gesteld aan archeologisch onderzoek.

De gewijzigde Monumentenwet schrift onder meer voor dat gemeenten bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen rekening moeten houden met de archeologische (verwachtings)waarden van de betreffende gronden.

De Raad van de gemeente Echt-Susteren heeft in dat verband op 24 februari 2011 een archeologische verwachtingskaart vastgesteld voor het gehele gemeentelijk grondgebied. Op deze kaart is te zien aan welke gebieden archeologische waarden en archeologische verwachtingswaarden (hoog, middelhoog en laag) zijn toegekend. Ook is hierop het genoemde provinciaal aandachtsgebied aangegeven. Van deze kaart zal periodiek een update gemaakt worden. De vaststelling daarvan heeft de raad aan het college gemandateerd. Resultaten van diverse verrichte onderzoeken worden daarbij dan meegenomen.

Daarnaast heeft de Raad een onderzoekskader vastgesteld. Afhankelijk van de aan gronden toegekende (verwachtings)waarden wordt hierbij aangegeven in welke gevallen archeologisch onderzoek vereist is. In dat verband zijn van belang de diepte van de bodemingreep en de omvang van het plangebied respectievelijk de omvang van de bodemingreep.

Het onderzoekskader is aan te merken als een kaderstellende richtlijn voor met name het archeoproof maken van nieuwe bestemmingsplannen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen bestemmingsplannen voor (in hoofdzaak) onbebouwde gebieden waarvoor een bepaalde nieuwe ontwikkeling of project in voorbereiding is (-ontwikkelingsge-richte bestemmingsplannen of projecten-) en bestemmingsplannen voor gebieden welke al grotendeels bebouwd en ingericht zijn
(-beheersbestemmingsplannen of conserverende plannen-).

In het eerste geval wordt uitgegaan van de omvang van het plan- of projectgebied, in het tweede geval van de omvang van de daadwerkelijke bodemingreep.Ontwikkelingsgerichte bestemmingsplannen en projecten hebben bijvoorbeeld betrekking op geplande nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, terwijl beheersbestemmingsplannen vooral gemeentelijke woonkernen planologisch regelen.Â

Indien sprake is van een nieuw bestemmingsplan dat op basis van het voorgaande archeoproof opgesteld is, kan in het kader van aanvragen om omgevingsvergunning in voorkomend geval ook archeologisch onderzoek vereist zijn. Dergelijk onderzoek komt voor rekening van de aanvrager, die een gekwalificeerd bureau hiervoor zal moeten inschakelen.

Te downloaden:

* RAAD 24022011 Tabel Onderzoeksgrenzen.xls
* RAAD 240220011 Verwachtingskaart.pdf
Zie het origineel