CDA


Koopmans: Door SMS-alarm reanimatie versnellen
donderdag 17 maart 2011
CDA-Kamerlid Ger Koopmans heeft er bij het kabinet op aangedrongen dat het sms-systeem dat getrainde vrijwilligers waarschuwt als iemand in de buurt een hartaanval krijgt, in heel Nederland wordt ingevoerd. De zogenaamde AED-alert zorgt ervoor dat duizenden mensen eerder gered worden door middel van reanimatie. De getrainde vrijwilligers kunnen vaak sneller ter plaatse zijn dan een ambulance en winnen zodoende kostbare tijd. Koopmans wil bereiken dat meer mensen in Nederland zich aanlsuiten bij het sms-systeem.
Â
Het systeem wordt in werking gesteld zodra er in de meldkamer een melding binnenkomt. Als de meldkamer de postcode ingeeft van de locatie waar het slachtoffer is, gaat er een sms naar vrijwilligers in een straal van 1000 meter rondom de postcode. Bij een hartaanval moet er binnen zes minuten gehandeld worden. Voor ambulances is dit vaak een te korte tijd. De getrainde vrijwilligers kunnen alvast starten met reanimatie, een AED aansluiten en levensreddende schokken toedienen. Â
Op dit moment is slechts de helft van de meldkamers aangesloten op het systeem, dat zoân 15.000 a 20.000 euro per jaar kost. Het CDA wil dat er zo snel mogelijk een landelijk dekkend netwerk komt. âHet is hartverwarmend dat vrijwilligers dit willen doen, maar je wordt er koud van dat nog niet alle meldkamers het gebruikenâ, aldus Ger Koopmans. Hij heeft er ook voor gepleit dat er meer draagbare defibrillatoren (AEDâs) op goed toegankelijke plaatsen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Naar verwachting worden met dit systeem tientallen slachtoffers per jaar voorkomen.