Gemeente Alphen aan den Rijn


Bezuinigingen: gemeente en inwoners brengen Alphen in Balans

In de raadsvergadering van donderdag 3 maart kwam het ter sprake: de gemeente Alphen aan den Rijn ontkomt niet aan bezuinigingen. Voor de begroting van 2011-2015 dreigt een structureel tekort van miljoenen euros. Reden voor de gemeente om volgende maand alle aandacht te vestigen op de bezuinigingen om Alphen in Balans te krijgen. En ook inwoners krijgen daarbij een stem.

In het kader van Alphen in Balans start de gemeente in april met een online begrotingswijzer. Hierin kunnen inwoners van de gemeente aangeven op welke onderwerpen, zoals het verlagen van subsidies aan cultuur, een bezuiniging op het groen in de stad of het verhogen van de Onroerend Zaak Belasting. Inwoners stellen zelf een begroting samen, waarmee een bezuiniging van 2,5 miljoen euro beoogd wordt. Naast deze bezuinigingen zal de gemeente zelf nog eens 3 miljoen bezuinigen op de eigen organisatie, zoals in de raadsvergadering van 3 maart bepaald is.

April = maand van de begroting
Naast de online begrotingswijzer, worden inwoners ook via diepte-interviews en bijeenkomsten gevraagd naar hun mening over de bezuinigingen. Diverse maatschappelijke organisaties hebben inmiddels al hun mening kenbaar gemaakt op de voorgenomen bezuinigingsplannen van de gemeente. Naar aanleiding van de resultaten van de begrotingswijzer, bijeenkomsten en interviews organiseert de gemeenteraad mogelijk nog een hoorzitting voorafgaand aan de officiële besluitvorming. De resultaten van de brede consultatie worden verwerkt in de Voorjaarsnota 2011-2015.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn