Gemeente Halderberge


Wethouder Paantjens bezoekt Prinsentuin Oudenbosch op Dag van de Leerplicht

Op donderdag 17 maart vieren we voor de achtste keer de Dag van de Leerplicht. Ook dit jaar is het thema is School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan we samen stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. In Halderberge brengt wethouder Paantjens samen met de leerplichtambtenaar een bezoek aan Prinsentuin Oudenbosch, onderdeel van ROC West-Brabant.

De wethouder zal de leerlingen tijdens het eerste lesuur (08.30 uur) vertellen over de noodzaak van het volgen van onderwijs en daarbij benadrukken dat naar school gaan niet alleen een plicht is, maar vooral ook heel erg leuk is! Kinderen mogen vragen stellen aan de wethouder en de gemeente heeft een verrassing in petto voor een aantal leerlingen van deze "groene" school. Het Prinsentuin College doet mee aan de Dag van de Leerplicht om zo onder andere het schoolverzuim tegen te gaan.

Over de Dag van de Leerplicht

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Zo maak je met een diploma op zak straks meer kans op een leuke en passende baan. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken en te stimuleren door te zetten en dat diploma ook daadwerkelijk te halen, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in. Het Ministerie van Onderwijs en brancheorganisatie Ingrado, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van lokale acties en activiteiten.

De leerplichtwet

De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde tot hun achttiende jaar, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2- diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.