Gemeente Eindhoven

Veiligheid in en om scholen Voortgezet Onderwijs bekrachtigd

Donderdag 17 maart 2011 hebben alle scholen voortgezet onderwijs samen met Politie Brabant- Zuidoost, Halt Oost-Brabant, Openbaar Ministerie arrondissement 's-Hertogenbosch en gemeente Eindhoven hun handtekening gezet onder het convenant Veiligheid in en om school. De gemeente Eindhoven is verheugd dat met deze ondertekening een investering wordt bekrachtigd, die de scholen de afgelopen 4 jaar gedaan hebben voor de veiligheid rondom hun school. Immers, een veilige school is een belangrijke voorwaarde voor het bevorderen van leerprestaties. In het convenant staan afspraken over de uitvoering en de verantwoordelijkheid van de verschillende partners.

De gemeente is verantwoordelijk voor de Integrale Veiligheid, ook op scholen. In de periode 2006 tot heden heeft de gemeente alle scholen voor voortgezet onderwijs ondersteund bij het ontwikkelen van veiligheidsbeleid en een veiligheidsplan. Naast het bij wet verplichte veiligheidsplan zijn ook verzuimregistratie en incidentenregistratie een verplicht onderdeel voor scholen. Veiligheidsbeleid is een belangrijk instrument in het signaleren en voorkomen van voortijdig schoolverlaten.
Daarnaast is er aandacht besteed aan de beleidsmatige vormgeving binnen de school (organisatie, communicatie, samenwerking extern), de sociale aspecten (o.m. omgangsregels en preventie), grensoverschrijdende aspecten (registratie en protocollen) en de fysieke veiligheid (gebouw, omgeving, calamiteiten).

Op basis van een jaarlijkse evaluatie en beoordeling van de verplichte registraties worden aanvullende actieplannen opgesteld en uitgevoerd. In de vorm van een jaarlijkse conferentie worden actuele thema's uitgediept.