Gemeente Voorschoten

en voorschoten willen sociale diensten samenvoegen

Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten willen sociale diensten samenvoegen

De colleges van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten hebben besloten te streven naar samenvoeging van hun drie sociale diensten. Dit leggen zij binnenkort voor aan de gemeenteraden. De gemeentelijke taken op het gebied van werk en inkomen worden de komende jaren verder uitgebreid. Dit betekent dat er meer specialistische taken door de gemeente uitgevoerd moeten worden. Dat maakt schaalvergroting wenselijk. Daarnaast spelen de bezuinigingen op lokaal en rijksniveau een rol.

Nauwe samenwerking

Aan de basis van de samenwerking ligt een verkennende notitie waaruit blijkt dat het samengaan van de drie sociale diensten tot één uitvoeringsorganisatie werk en inkomen grote voordelen biedt. De wethouders van Sociale Zaken Gregor Rensen (Leidschendam-Voorburg), Marc van Dijk (Wassenaar) en Inge Adema (Voorschoten): "Wij zijn blij met de nieuwe partners. We werken al jaren nauw samen met elkaar. Met de beoogde samenwerking zijn we ook in staat samen nog meer in te spelen op het rijksbeleid." De krachtenbundeling biedt ook de mogelijkheid om de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners van de drie gemeenten beter te garanderen. Bovendien levert de samenwerking financiële voordelen op, omdat de dienstverlening efficiënter kan worden uitgevoerd. Het is daarbij belangrijk dat klanten maatwerk blijven krijgen en dat de dienstverlening zo dicht mogelijk bij de burger blijft.

Planning

De komende maanden worden de beleidsmatige, organisatorische, financiële en personele aspecten die bij deze samenvoeging een rol spelen, nader uitgewerkt. Rond de zomer zullen de uitkomsten van deze onderzoeken aan de drie colleges worden voorgelegd. Dat moet dan leiden tot een definitief besluit over de samenvoeging. Het is de bedoeling om de gezamenlijke uitvoering op 1 januari 2012 te starten. De uitvoeringsorganisatie zal bij voorkeur in Leidschendam gehuisvest worden.

* 17 maart 2011