BASF

Wind in de zeilen

Styrolution: Nieuwe windturbines met Styrolkunststof Luran® S

Arnhem - 17 maart 2011
Het Nederlandse bedrijf EverkinetIQ International heeft - in samenwerking met Pekago, Albis en BASF - haar eerste kleine windturbine ontwikkeld in de PIQO Serie met behulp van Luran® S KR 2858 G3, een ASA-hars van BASF. Het nieuwe product is bestemd voor lokale energiewinning op industriële faciliteiten, hoge gebouwen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen maar ook voor particulier gebruik.

De kleine turbine onderscheidt zich in een kleinere diameter maar voornamelijk in een lager gewicht van de welbekende grote windturbines. De eerste prototypes van deze micro-windturbine staan op gebouwen in Nederland waar uitgebreide proeven mee worden gedaan.

Inmiddels zijn er voldoende gegevens verzameld op het gebied van de prestatie en de belastbaarheid van de turbine. EverkinetIQ optimaliseert momenteel het product ter voorbereiding op de introductie op de markt.

PIQO windturbines zijn robuust, compact en maken weinig geluid. EverkinetIQ verwacht dat, na de testfase, de turbine een relatief gunstige prijs per kilowatt-uur zal opleveren.

Voor de rotor van de turbine levert de onlangs opgerichte BASF-dochteronderneming ´Styrolution` - samen met haar distributiepartner Albis Benelux, met 15% glasvezelversterkte materialen uit de familie van de ASA-Polymeren. Het is bijzonder bestendig tegen weersinvloeden, UV-straling en slijtage. Het ongevulde, en hierdoor minder stugge product Luran® S 797 S is geschikt voor het ronde frame wat een diameter van circa 1,5 meter heeft.

Richard Kleefman, directeur van Turbine Development bij EverkinetIQ legt uit: "Voor deze kosteneffectieve, innovatie en flexibele PIQO-windturbines heben we een bijzonder sterke en duurzaam kunststof nodig. Luran® S van Styrolution voldoet volledig aan de wensen op het gebied van weersbestendigheid en rotatiestabiliteit."

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2010 een omzet van circa 63.9 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 109.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zurich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op het internet op www.basf.com of in de Social Media Newsroom op newsroom.basf.com.