Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

Carolyn Steel | De hongerige stad
Gesprek over de weg van voedsel naar de stad
debat
donderdag 17 maart, 20.30 uur

De ooit in gang gezette urbanisatie gaat nog steeds door; wereldwijd geven mensen steeds vaker de voorkeur aan het wonen in steden en metropolen. Tegelijkertijd is de belangstelling voor duurzaamheid en gezond eten sterk toegenomen. Wat betekenen deze ontwikkelingen eigenlijk voor de productie, distributie en consumptie van voedsel? Welke weg heeft het voedsel afgelegd voordat het op ons bordje komt? En hoe beïnvloedt dit proces de relatie tussen stad en platteland?

We staan er wellicht niet altijd even bewust bij stil, maar de impact van voedsel op de ontwikkeling van steden en haar bewoners is enorm. Voor steden ter grootte van Londen moeten er elke dag 30 miljoen maaltijden geproduceerd, geïmporteerd, verkocht, gekookt en gegeten en ook weer (een deel daarvan) weggegooid worden. Zo bezien is het bijna een wonder dat we elke dag te eten hebben.

Architect, docent en schrijver Carolyn Steel komt naar aanleiding van de Nederlandse uitgave van haar bestseller The Hungry City, praten over haar visionaire kijk op voedsel in de stad. Verder met Zef Hemel (directeur Dienst Ruimtelijke Ordening te Amsterdam), Debra Solomon (kunstenaar, aangesloten bij STROOM, maakte van alles over zelfstandig voedselvoorziening in steden) en Jutka Halberstadt (promoveert aan de VU op zaken als obesitas en de psychologische relatie tussen voedsel en de mens). Maar ook met lekker (biologisch) eten, een topkok en meer!

Feiten:

* Steden beslaan maar 2% van het oppervlakte van de aarde maar leggen beslag op 75% van alle hulpbronnen.
* Een derde van de wereldgraanoogst wordt aan vee gevoerd.
* 40% van de volwassen Nederlanders lijdt aan overgewicht.
* Ongeveer een derde van al het eten dat we kopen gooien we weg... Waarom?

Voertaal: Engels

I.s.m. NAi Uitgevers.

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is